Byte av dörr

Om man bestämmer sig för att byta till en säkerhetsdörr finns det flera saker att tänka på för att få ett så bra resultat som möjligt.

Trots att renovering är möjlig kan det ibland ändå vara nödvändigt att byta dörr. En fyllningsdörr kan exempelvis ha stora skador. Släta skivtäckta dörrar kan också vara av varierande kvalitet. Ingreppen kan bli så stora att man i princip måste byta hela dörren. Om man bestämmer sig för att byta till en säkerhetsdörr finns det dock flera saker att tänka på för att få ett så bra resultat som möjligt.

Ytskikt

Ställ krav på en yta som motsvarar den ursprungliga. Det är vanligtvis faner men kan också vara ådringsmålning. Anlita duktiga målare som är vana vid att ta hänsyn till trapphusets historia.

Profilering

Dörrens profilering kring fyllningar etcetera går med hjälp av lister att efterlikna på en modern säkerhetsdörr. Vissa leverantörer erbjuder bra lösningar. Ställ höga krav.

Detaljer

Dörrens detaljer är en mycket viktig del av intrycket. Dörrhandtag, låsbrickor, brevinkast, namnskylt, ringklocka etcetera är viktiga detaljer som kan avgöra helhetsintrycket.

Dörrfoder

Om det sitter ett tidstypiskt foder kring den gamla dörren kan det flyttas över och rama in även den nya dörren. På så sätt smälter den bättre in i trapphusmiljön.

 • Öppettider

  Tillfälligt stängt. Läs mer.

  För öppettider i samband med helger och skollov, se Öppettider

 • Slussen

  Södermalmstorg/Ryssgården
  Tunnelbanestation Slussen

 • Kontakt

  Telefon: 08-508 31 620 
  stadsmuseet@stockholm.se

  Telefon till stadens växel
  08-508 31 600 (kontorstid)

  Postadress
  Stadsmuseet
  Box 15025
  104 65 Stockholm

  Fler kontaktuppgifter
  Leveransadresser, Fråga Stadsmuseet, chefer, byggnadsärenden, frågor om bokningar och konferenser.

  Nyhetsbrev
  Håll dig uppdaterad om vad som händer på museet. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

  Följ Stadsmuseet
  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Youtube

Uppdaterad