Spis, kyl och frys

I slutet av 1800-talet var kökets viktigaste utrustning vedspisen som var placerad under en plåtkåpa. Väggytan kring spisen var vanligtvis klädd med rektangulärt vitt kakel, ibland med fasade kanter. I finare våningar kunde kaklet avslutas med pilastrar.

Vedspis med plåtkåpa i kök från sent 1800-tal. Muren är klädd med rektangulärt vitt kakel med fasade kanter.Vedspis med plåtkåpa i kök från sent 1800-tal. Muren är klädd med rektangulärt vitt kakel med fasade kanter.

I början av 1900-talet ersattes vedspisen efter hand av gasspisen. Under 1940- och 1950-tal hade köken ofta en 70 centimeter bred gasspis men den ersattes allt oftare av en elspis.

Bred spis från 1969 i Stadsmuseets museilägenhet i Tensta.Bred spis från 1969 i Stadsmuseets museilägenhet i Tensta.

En annan viktig funktion i den större stadsvåningens kök i början av 1900-talet var isskåpet som kunde vara placerat i köket, serveringsgången eller i köksfarstun. Det var en träbox invändigt klädd med zinkplåt dit iskarlen regelbundet levererade sina isblock. Isskåp förekom flera decennier in på 1900-talet.

En stor nyhet för förvaring av färskvaror var under 1930-talet kylskåpet. Det var litet, inbyggt i skåpsinredningen och mycket exklusivt, endast ett fåtal hade råd med ett sådant. Den stora köksrevolutionen under andra halvan av 1940-talet och 1950-talet var att kylskåpet då på bred front gjorde sitt intåg i köken. Kylskåpet var fortfarande inte stort invändigt och hade ibland ett litet frysfack. Färskvaror som mjölk kunde nu sparas i flera dagar.

Under 1960-talet och början av 1970-talet var de stora tekniska genombrotten i köket frysen och diskmaskinen. Elektrolux tillverkade sin första frysbox redan i mitten av 1950-talet men under 1960-talet gjorde frysen sitt intåg hos gemene man. Detta var ett stort genombrott för konservering av mat. Nybyggda lägenheter kunde i mitten av 1960-talet även förberedas för installation av diskmaskin något som under 1970-talet blev standard i större lägenheter.

Tips

Utrustning som exempelvis kyl och frys byts ut med visst intervall. Om du byter – fundera över hur ny större utrustning kan integreras i befintlig köksinredning. Fundera även över utrymmen i anslutning till köket. Kanske finns en garderob som vetter mot ett annat rum som kan tas bort och ersättas med ny kyl och frys mot köket.

 • Öppettider

  Tillfälligt stängt. Läs mer.

  För öppettider i samband med helger och skollov, se Öppettider

 • Slussen

  Södermalmstorg/Ryssgården
  Tunnelbanestation Slussen

 • Kontakt

  Telefon: 08-508 31 620 
  stadsmuseet@stockholm.se

  Telefon till stadens växel
  08-508 31 600 (kontorstid)

  Postadress
  Stadsmuseet
  Box 15025
  104 65 Stockholm

  Fler kontaktuppgifter
  Leveransadresser, Fråga Stadsmuseet, chefer, byggnadsärenden, frågor om bokningar och konferenser.

  Nyhetsbrev
  Håll dig uppdaterad om vad som händer på museet. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

  Följ Stadsmuseet
  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Youtube

Uppdaterad