Hissar

Mot slutet av 1800-talet blev hissar mer och mer vanliga i hyreshus. Fram till och med 1930-talet placerades ofta hissen i ett öppet schakt omgivet av ett dekorativt stålstaket inklätt med nät. Hissfronten dekorerades efter tidens ideal och var ofta konstnärligt utformade. Hisskorgen tillverkades av trä, oftast ädelträ, med slipade fönster eller speglar. Efter funktionalismens genombrott fick hissarna en mer industriell karaktär med stål och glas.

Många av hisskorgarna är idag ommålade eller klädda med skivor. Det är i många fall enkelt att restaurera hissarna till sin forna glans genom att demontera skivorna, slipa och lacka hisskorgarna. Nya rekommendationer från EU anger dock att hisskorgen måste ha en tät grind. När du ser över grinden till din hiss är det viktigt att fundera över lösningar som både bevarar de kvaliteter som finns och skapar tillfredsställande säkerhet.

I trapphus där hiss saknas och man önskar installera en ny hiss är det oftast att föredra att lägga hissen inom lägenhetsytan i närhet till hallen. I väldigt speciella fall kan man få tillstånd att lösa hissplats på gården.

 • Öppettider

  Tillfälligt stängt. Läs mer.

  För öppettider i samband med helger och skollov, se Öppettider

 • Slussen

  Södermalmstorg/Ryssgården
  Tunnelbanestation Slussen

 • Kontakt

  Telefon: 08-508 31 620 
  stadsmuseet@stockholm.se

  Telefon till stadens växel
  08-508 31 600 (kontorstid)

  Postadress
  Stadsmuseet
  Box 15025
  104 65 Stockholm

  Fler kontaktuppgifter
  Leveransadresser, Fråga Stadsmuseet, chefer, byggnadsärenden, frågor om bokningar och konferenser.

  Nyhetsbrev
  Håll dig uppdaterad om vad som händer på museet. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

  Följ Stadsmuseet
  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Youtube

Uppdaterad