Livefika med Stadsmuseet

En kvinna sitter med en kaffekopp.
Foto: Mattias Ek.

Följ med oss på en kaffetår bland utställningar och museilägenheter.

På onsdagar under våren/sommaren klockan 15.00 har vi kunnat träffas för en fika tillsammans – fast på distans – via Stadsmuseets Instagramsida. Här har du fått höra vår personal berätta om Stockholms historia utifrån personliga favoriter.

Nu tar vi en paus!

Nu gör vi ett uppehåll i våra sändningar, håll utkik efter nya program i höst!

Vår- och sommarfikor

Stuckatörens våning

Onsdag 17 juni: Vi sänder från den överdådiga lägenheten på Norrmalm och berättar om en av de främsta stuckatörerna i det sena 1800-talets Stockholm.Med Anna Seidevall-Byström, antikvarie.

Makalös

Onsdag 10 juni: Hör om det påkostade adelspalatset vid Kungsträdgården och dess öde. Med Marcus Mårtensson, museipedagog.

Kulturmiljöfika

Onsdag 3 juni: Du kanske har läst att en byggnad som står inför en förändring är klassat av Stadsmuseet och har ett kulturhistorisk värde. Men vad betyder egentligen det? Följ med på en fika med vår kulturmiljöchef Malin Myrin så reder vi ut begreppen kring värde och värdering. Hör om vem som beslutar om vad och hur klassificeringen används som ett verktyg i stadens förvaltning och förändring av byggnader och miljöer.

Medeltidsfika

Onsdag 27 maj: Följ med på en tur genom vårt systermuseum och hör om de arkeologiska fynden från utgrävningarna kring Slussen. Med Tina Rodhe, museichef.

Mjolkfika

Onsdag 20 maj: Fattiga barn driver runt på gatorna. Förmögna ger en liten del av sitt överflöd för att öppna barnsjukhus och starta skolor för barn med funktionsnedsättningar. Och på Mjölkdroppen kan Stockholms fattiga spädbarn vägas och få ren mjölk.

skogsfika

Onsdag 13 april: Följ med på fika genom Skogskyrkogårdens 100-åriga historia. Du får se och höra om arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentzs verk som idag räknas till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser. Utomhus är det riktigt dåligt väder så vi sänder från besökscentrets utställning.

Munchen 

Onsdag 6 maj: Fika med öl, går det ihop? Vi prövar och tar oss tillbaka till 1900-talets början och bryggeriet på Södermalm. Följ med bland berättelser om hårt arbetande iskarlar, flasksköljerskor och säsongsarbetande dalkullor.

Skeppsbron 

Onsdag 29 april: Vi hälsar på hemma hos den förmögne handelsmannen Schwan vid Skeppsbron, där han sitter i morgonrocken och skriver brev. Och fika får han visst också av tjänsteflickan. Vi tar väl en kopp vi med!
 

Barnrikehuset

22 april 2020: Vi reser tillbaka till slutet av 30-talet i familjen Janssons nya fina lägenhet på Stickelbärsvägen – med ottoman! 
 

Familjen Pihlqvist

15 april 2020: Följ med Piamaria till de två rummen högst upp i museet där en familj bodde!
 

Ryssgarden

8 april 2020: Ryssar för hela slanten: Frida vägleder genom vår byggnads och Slussens ryska historia.
   

Änkan Bökman

1 april 2020: Änkan själv ligger och sussar men du får höra Frida berätta om hennes liv.

Uppdaterad