Jan de Meyere

Skådespelerskan Ingrid Bergman. 1929–1941. Foto: Jan de Meyere.

Porträttfotografen. Genom en enorm utställningsverksamhet jorden runt presenterade, och representerade, han svensk fotografi.

Jan de Meyere (1879–1950), föddes i Ysselmonde, i Nederländerna. Efter studentexamen läste han medicin, men ganska snart lämnade han detta område för att ägna sig åt konst och fotografi. Fotograferandet fångade honom mer och mer och så småningom öppnade han en egen fotoateljé i Amsterdam. Med tiden utvecklade de Meyere en egen stil i sina bilder och den så kallade ”high-key tekniken” blev hans signum, det vill säga att fotografierna domineras av ljusa toner (högdagrar) och innehåller nästan inga skuggor.

Ateljé i Stockholm

På en resa till Ryssland passerade Jan de Meyere Stockholm och blev kvar här. På Kungsgatan 33, nära Kungstornen, etablerade han sin ateljé 1925 och snart blev hans artistiska porträtt populära och uppmärksammade både i Sverige och ute i världen. Jan de Meyere, som var en originell och färgstark gestalt i den svenska fotovärlden, förde ofta temperamentsfulla diskussioner om mål och vägar inom fotografin. Genom en enorm utställningsverksamhet jorden runt presenterade, och representerade, han svensk fotografi.

Utforska

Uppdaterad