Bertha Valerius

Rollporträtt av skådespelaren Signe Hebbe fotograferad liggandes på en matta.
Rollporträtt av skådespelaren Signe Hebbe, född 1837. Foto: Bertha Valerius.

Av Stockholms hundra registrerade fotografer på 1860-talet var femton kvinnor. Bertha Valerius, som ansågs vara en av de absolut bästa i Stockholm, var en av dem.

Att gå till fotografen var något man gärna satte av en fridag till. I utbyte fick man så kallade visitkort, i formatet 6x9 centimeter, att sätta in i sitt album eller ge bort till släkt och vänner. Av Stockholms hundra registrerade fotografer på 1860-talet var femton kvinnor.

Bertha Valerius (1824–1895), som ansågs vara en av de absolut bästa i Stockholm, var en av dem. Till en början arbetade hon i sitt hem men efter en tid inrättade hon en ateljé på Mäster Samuelsgatan. Vid den stora konst- och industriutställningen i Kungsträdgården 1866 belönades hon med hedersdiplom. Bertha Valerius var också en av få kungliga porträttleverantörer som verkade på den tiden.

Porträttfotografering

Att få sig själv avbildad av en kamera blev populärt i Europa redan på 1840-talet. Kringresande fotografer satte upp sina portabla studior i de svenska städerna, men snabbt etablerade sig inhemska fotografer. Många av dem var kvinnor. En stor anledning till det var att näringsförbudet för kvinnor upphörde 1846, vilket innebar att många som tidigare varit assistenter eller biträden hos manliga fotografer nu kunde etablera sig som egna företagare och porträttfotografer. En annan anledning var att ateljéarbetet gjorde det möjligt att kombinera yrkesarbete och familjeliv. Dessutom var fotografering ett nytt hantverk utan konservativt skråtänkande. Utsikterna till utbildning och arbete med fast inkomst var tidigare ytterst begränsad för ensamstående kvinnor. De kunde bli pigor, hembiträden, servitriser eller tjänsteflickor tills de gifte sig och blev hemmafruar.

 

Porträtt av okänd kvinna med hund.Okänd kvinna. 1860-tal. Foto: Bertha Valerius.

Skådespelaren Lotten Hoffman.

Skådespelaren Lotten Hoffman. Foto: Bertha Valerius.

Dubbelporträtt av Gustaf Schwan, både sittande och stående på samma bild.

Dubbelporträtt av Gustaf Schwan. Foto: Bertha Valerius.

Uppdaterad