December 2016: Ett liv i kvitton

Kvitton från arkivsamlingen Varia i Stadsmuseets arkiv

Kan kvitton vara spännande? Tiden har gjort dem till dokument som vittnar om konsumtion i ett historiskt perspektiv. Här får du möta familjen Strauss, följa ledtrådarna i deras kvitton och upptäcka vad de kan berätta om deras liv 100 år sedan.

En nystart i Sverige

Den 7 december 1916 gifte sig grosshandlare Julius Strauss och korrespondent Irene Grossman i den mosaiska församlingen i Stockholm. Båda hade invandrat till Stockholm, hon från Wien och han från Greiss i Hessen i dåvarande Tyska riket. I november 1917 föddes sonen Bertil och några år senare, i april 1920, ytterligare en son som fick namnet Kurt. Familjen bodde på flera adresser i Stockholm, längst tid på Jungfrugatan 6 på Östermalm. Allt detta går att ta reda på till exempel genom Rotemansarkivet på Stadsarkivet och i SCB:s kyrkboksavskrifter på Riksarkivet.

Men i Stadsmuseets arkiv kan man hitta en annan sida av historien. Där finns en samling kvitton och räkningar som familjen Strauss sparat, framför allt från perioden mellan 1916 och 1928. Att leta bland kvittona är som att lägga pussel. Sakta träder bilden av familjens vardag för 100 år sedan fram.

Kärlek och inköp som bygger ett hem

Under året 1917 köper makarna Strauss mängder av saker till hushållet. Varför köper de så mycket just detta år? Förklaringen kommer nästan längst ner i den tjocka bunten räkningar. Den 5 december 1916 köper Julius Strauss 25 vigselmeddelanden i boktryck tillsammans med 25 kuvert och året efter giftemålet utrustar de det gemensamma hemmet på Kungsgatan 3, 2tr.

Det som inhandlades kom bland annat från Åkerholmska Bosättningsmagasinet på Sibyllegatan. Därifrån köptes konservburkar, dricksglas, tallrikar, likörglas, brännvinsglas, vinglas, vinkanna, punschrovor, saltkar, pajformer, kaffepanna, assietter, salladsskålar, fat, terriner, såssnipor, äggkoppar, omelettlådor med mera. Från järnaffären Julius Slöör på Järntorget kom en balja och två nattkärl. Från Leon Anderssons Jern- & Verktygsaffär en handlykta. Från Brising & Fagerström AB handlade Fru Strauss trävisp, träskedar, purépress, huggkniv, förskärare, skärbrädor, slevar av emalj och stål, tvålkoppar, brödkavel och kakmått. Från Guldsmeds Aktiebolaget i Stockholm köptes smörknivar, fruktknivar, matskedar, matgafflar, teskedar, moccaskedar, matknivar, dessertknivar, smörgåsknivar, dessertgafflar, brickor, sockertänger samt tesil och tesilskopp. En soffa och två fåtöljer fraktades från A. F. Hellqvist i Nässjö. En räkning finns för gardinuppsättning i det nya hemmet, med specifikationer: I fruns rum 1 luft gardiner på ringar med veckad kappa, i privatkontoret 1 luft gardiner på ringar med veckad kappa, på kontoret 1 mässingsstång, i sängkammaren 1 draggardin med ställning och 8 meter dragsnören.

Kvitton från Freys, Sidenhuset och M Bendix barnkläder

Två flyttar på två år

1918 flyttar familjen till Nybrogatan 40, 1tr. I arkivet finns en räkning gällande packning och flytt av möblemang och husgeråd den 21 januari detta år, två månader efter sonen Bertils födelse. Den 26 januari sattes gardiner upp i alla rum: herrummet, kontoret, salen, barnkammaren, två sängkammare, jungfrukammaren och toalettrummet. I februari köptes ett skåp och ett rökbord. Redan året därpå gick dock flytten vidare till adressen Jungfrugatan 6 där de sedan bodde kvar under hela perioden som kvittona täcker in.

1920 verkar familjen vara väl installerad i det nya hemmet på Jungfrugatan. Det utrustades med grammofon och radioapparat. En dammsugare beställdes i oktober, märke Salus Minor för 220 volt likström med ett extra munstycke. Det finns kvitton för prenumerationer på Svenska Dagbladet och Aftonbladet samt tidningen Scenen – tidskrift för teater och musik.

Sommarnöje och skolavgifter

Tiden går och det kommer räkningar för ved och transporter till sommarboendet i Saltsjöbaden, reparation av motorbåten, för metspön, sänken och krokar. Gas- och elräkningar dyker upp regelbundet. En velociped från Åhlén & Holm köps 1928.

Irene Strauss kläder kom till stor del från Sidenhuset på Regeringsgatan. Klänningar och kappor köptes, ändrades och lagades. En räkning daterad 31 december 1918 gäller ändring av en blå sidenklänning. Kanske var den tänkt till nyårsafton?

De två sönernas ankomst kan också spåras i räkningarna. Från Paul U. Bergströms AB köpts yllebyxor från barnekiperingen den 24 september 1918, till den snart ettårige Bertil. 6 april 1920 inhandlades ett dussin småskjortor med tillbehör från Klara Forsell Atelier för linnesömnad på Västmannagatan 46. Två veckor senare föddes sonen Kurt. Räkningar för hyra av en barnvåg finns från juni till oktober samma år. Barnvagnshjul reparerades i februari och i oktober lagades och putsades en barnmöbel. Fru Strauss köpte barnkläder från M. Bendix Barnkläder på Regeringsgatan. En gossdräkt inhandlades den 4 januari 1926. Kängor och fyra sjömansmössor i juli 1924. Skinnkrage, mössor, vantar, benkläder, paletå och sweaters 22 december 1924. Kanske julklappar till sönerna som då var sju och fyra år gamla? Så småningom kommer kvitton på betalda skolavgifter till Margaretaskolan och därefter Högre Allmänna Läroverket på Östermalm för båda barnen.

Kvittona ger tillsammans en bild av hur livet såg ut för den här familjen i Stockholm för 100 år sedan. Det är en familj med gott om pengar och möjligheter att köpa det som behövdes för ett hem i en viss samhällsklass. Kvitton och räkningar ger inte hela bilden av hur de levde, men säger ändå något utöver uppgifter i kyrkoböcker och mantalslängder.

 Frida Granat, arkivarie

 Kvittona ingår i arkivsamlingen Varia i Stadsmuseets arkiv.

Uppdaterad