November 2015: från spiskrokar till helrör

”Vintern” av Nils Asplund, utgiven 1943

50 år har gått mellan två skolplanscher som beskriver vinteraktiviteter.

I Stadsmuseets samlingar av skolföremålfinns två planscher med lantliga vintermotiv utgivna med nära 50 års mellanrum. Förutom att skolplanscher är pedagogiska bilder, speglar de sin tids värderingar och materiella standard. Dessa båda bilder inspirerade mig att undersöka hur stora förändringarna hunnit bli på ett halvt sekel, mellan åren 1892 och 1943. Vid första anblicken slogs jag av att likheterna verkade vara mycket större än skillnaderna.

”Vinter”, okänd konstnär, tryckår 1892

Båda planscherna visar människor mitt i sina dagliga aktiviteter och stugorna hukar under snötyngda tak med rök ur skorstenarna. Det forslas timmer på slädar och eldas troligen med ved. Lasset dras av en häst 1943 och ett par oxar femtio år tidigare. Barn och ungdomar leker i snön, kastar snöboll, åker kälke, bygger snöfästning respektive snögubbe. Två enkla snöplogar förekommer i båda fallen, den ena dras av en häst och den andra står uppställd mot ett träd i 1892 års version.

Det är lätt att tro att inte mycket har hänt under dessa år om man inte tar en närmare titt … då upptäcker man att kläderna är förändrade. Artonhundratalets långa läderstövlar, otympliga långrockar, pälsmössor, schalar och schaletter har bytts ut mot lättare kläder i ljusare färger. Pullovrar, långbyxor, kortare jackor och kjolar, enkla skärmmössor och toppluvor bärs nu av människor i alla åldrar. Skridskorna har blivit praktiska och utvecklats från enkla halvrör, på äldsta planschen i form av så kallade spiskrokar som spänns fast med remmar på kängorna, till 1900-talets helrör där skenan sitter fast i skon.

Bandy spelas 1943, kanske är det ett uttryck för att barn och ungdomar fått mer fritid. Vuxna har också fått tid, råd och möjlighet att åka längdskidor, något som inte förekommer på den äldre planschen. Den sociala utvecklingen går alltså att avläsa. Men av det tekniska framåtskridandet, som under detta halvsekel saknar motstycke, syns ingenting alls – inga redskap, maskiner, traktorer eller andra fordon. Det kan vara försåtligt att dra slutsatser av bilden från 1943, om man inte håller i minnet att planschen är producerad mitt under andra världskriget. Importen var då starkt beskuren, ransonering och brist på bränsle rådde och många motorfordon rekvirerades av försvaret. I många fall tvingades man återgå till gamla beprövade metoder för att klara det vardagliga livet både på landsbygden och i staden.

Björn Curman, antikvarie

Föremål

”Vintern” av Nils Asplund, utgiven 1943, SSKM 11579.”Vinter”, okänd konstnär, tryckår 1892, dubbelplansch SSKM 1881 och SSKM 1882.

Månadens föremål

Varje månad presenterar vi på webben föremål ur Stadsmuseets samlingar.Tidigare föremål ser du här

Uppdaterad