De första bollarna som sparkades i Europa under senmedeltiden bestod av uppblåsta urinblåsor från grisar. I Kina lär man redan för över tvåtusen år sedan ha spelat ett fotbollsliknande spel med bollar av hopsydda läderremsor fyllda med fjädrar eller hår.
Bolltyp som stod sig
Om man kombinerar dessa båda material, lämnar en liten glipa mellan två läderremsor och trär in en gummiblåsa istället för urinblåsan, får man den typ av fotboll som uppfanns vid mitten av 1800-talet och användes i ungefär hundra år. Organiserad fotboll började spelas i England på 1860-talet och i Nordisk familjebok från förra sekelskiftet kallas det ”spel med stor uppblåst boll”.
Läder och gummi, pump och tränsnål
Hur blåses bollen upp? Jo, för detta tillkommer, förutom läderbollen och gummiblåsan, två föremål som också blivit museala, nämligen fotbollspumpen och den så kallade tränsnålen. Stadsmuseets boll, skänkt från Rågsvedsskolan, är hopsydd av endast tolv långsmala läderbitar som kallas paneler. Ofta användes arton stycken. I glipan mellan två paneler stoppas den ljusröda gummiblåsan in med munstycket åtkomligt. Därefter fylls bollen med luft med hjälp av pumpen. Blåsans munstycke viks sedan ihop och binds tätt med en stark tunn tråd och pressas in under lädret.
Smärtsamma minnen av slarviga knutar
Nu måste glipan snöras igen med ett platt skosnöre eller en läderrem. Remmen träs in i de tio hålen längs glipan. Till hjälp finns tränsnålen, lik en stor synål med handtag. Sedan knyts ändarna ihop på samma sätt som när man knyter en sko. Slutligen måste knuten noggrant stoppas in under lädret av två viktiga skäl: bollen bör vara så slät och rund som möjligt och om den blir blöt blir den mycket tung och den spelare som då nickar den, riskerar att få ett smärtsamt avtryck i pannan av knuten.
Ny nippel gav slätare bollar
Flera moment krävdes alltså för att få en fotboll i speldugligt skick så länge den var av läder med gummiblåsa och snörning. I slutet av 1950-talet monterade man istället en liten fast nippel i blåsan. Momentet att knyta ihop blåsan och panelerna försvann därmed helt och bollarna blev släta och runda. Dessutom impregnerades lädret för att inte suga åt sig vatten.
Björn Curman,
antikvarie
Föremålen i Stadsmuseets samlingar, klicka för bilder: SSKM 10120:2 läderfotboll från Rågsvedsskolan; SSKM 10123:1 gummiblåsa från Rågsvedsskolan; SSKM 10141:1 tränsnål från Rågsvedsskolan;SSKM 10005:1 fotbollspump från okänd stockholmsskola bild 1, bild 2
Månadens föremål
Varje månad presenterar vi på webben ett föremål ur Stadsmuseets samlingar. Tidigare föremål ser du här