Maj 2016 – plastkassar

Från en samling till en annan: 462 plastkassar.

Den moderna plastkassen togs fram i mitten av 1960-talet då det svenska företaget Celloplast fick patent på en kasse med handtag, hållbar nog att bära tunga varor i. Tidigare hade papperskassar i olika former dominerat marknaden men under de följande årtiondena slog plastkassen igenom på bred front världen över. Idag tillverkas de i enorma kvantiteter och bara i Sverige använder vi årligen över en miljard plastkassar. Detta har lett till att kassarna blivit ett miljöproblem och vissa länder har förbjudit butikskassar av plast. Det har också uppstått en marknad för alternativa kassar i material som lättare kan återanvändas.

Fin reklambärare

Som affärsidé betraktat måste dock plastkassen betecknas som ytterst framgångsrik, både för tillverkarna och för de butiker och inrättningar som nyttjar dem. Försäljningen av plastkassar är en betydande inkomstkälla för handeln och de är genom sitt tryck ett utmärkt redskap för marknadsföring och reklam i olika former.

Bevarade för framtiden

Just det tryckta budskapet medför att plastkassarna också är intressanta ur ett kulturhistoriskt perspektiv, och kan i förlängningen innebära att de hamnar på ett museum. Så skedde i januari 2005 då Stadsmuseet mottog en samling på drygt 400 mycket välbevarade plastkassar. Givaren var en privatperson vars son byggt upp samlingen under en period av nästan 20 år. Han hade som barn i slutet av 1960-talet börjat samla på plastkassar av olika slag och fortsatte med det fram till sin död på 1980-talet. Varje kasse togs minutiöst om hand och lades oanvänd till samlingen. Kassarna är därför nästan i nyskick än idag.

Berättar om stadens historia …

I samlingen som skänktes till Stadsmuseet ingår kassar från en rad olika butiker, företag och verksamheter. De flesta med en tydlig Stockholmsanknytning. Kassar från glömda småbutiker och samsas sida vid sida med kassar från multinationella affärskedjor. Det hela ger oss en inblick i konsumtionssvanor och försäljningsstrukturer i Stockholm med omgivningar, 30–40 år tillbaka i tiden. Tryck och design visar i sin tur de estetiska ideal som tidens reklammakare arbetade utifrån. Ett litet stycke näringslivs- och designhistoria tryckt på plast, skulle man kunna säga.

… och om samlaren själv

Samtidigt är samlingen också ett monument över den ursprunglige insamlaren. Den säger något om vem han var och hur han levde. Och så fungerar det, kan man argumentera, med samlingar generellt. De speglar samlaren och är ett resultat av dennes preferenser och urval. Detta gäller naturligtvis även gäller museer och deras samlingar, vilket kan vara viktigt att hålla i minnet.

Några smakprov ur samlingen

Nedan presenteras ett mindre urval av kassar från samlingen. En del kommer från stora, välkända företag. Andra från mindre, kanske bortglömda, butiker från vilka just dessa plastkassar är ett av få fysiska spår som finns bevarade.

En röd plastkasse med tryck i guld och svart. Från butiken ”Häggblads sport”, då belägen på Slöjdgatan 2–4 i Hötorgscity. På adressen ligger i dag Taco Bar samt en skoaffär. Kassen är tillverkad av det Norrköpingsbaserade företaget Amerplast. Inventarienummer: SSM 69246.

Vit plastkasse med tryck i tidstypiska färger. Kassen är tillverkad 1973, vilket går att utläsa av en stämpel i nedre, högra hörnet. Den kommer från butiken ”Dannys” som låg i Vällingby centrum och sålde barn- och tonårskläder. Den berömda centrumanläggningen i Vällingby stod klar 1954 och var det första stora försöket att skapa ett alternativ till stadskärnan, långt från Stockholms innerstad. 2008 återinvigdes det som Vällingby City efter en fem år lång upprustning. Då var ”Dannys” dock sedan länge borta. Inventarienummer: SSM 69229.

Vit plastkasse med tryck på ena sidan. Från den svenska hamburgarkedjan ”Clock” som öppnade sin första restaurang i Medborgahuset 1976. Kanske kommer denna kasse därifrån. Den sista Clock-restaurangen lades ned 1999. Kassen är tillverkad av AB Celloplast. Inventarienummer: SSM 69520.

Gul plastkasse med tryck i form av svart text på bägge sidor. Från ”Wasa Skivbörs” på Hälsingegatan 2. Butiken, som öppnade 1968, finns kvar på samma adress än i dag. Har fortfarande samma slogan (”Köper - Byter - Säljer”) och samma telefonnummer som står tryckt på kassen! Sägs vara Stockholms äldsta skivbörs. Säljer idag, förutom vinylskivor, även cd och dvd. Inventarienummer: SSM 69446.

Mindre plastkasse. Svart tryck mot gul botten från ”Sigges”, en butikskedja som profilerar sig som ”Lågprisbanditen” och säger sig vara upp till 40 % billigare på kassett- och rullband. Dessutom erbjuder de kontoköp på upp till 10 000 kr utan handpenning. När denna kasse tillverkades (troligtvis sent 1970-tal eller tidigt 1980-tal) hade ”Sigges” enligt trycket på kassen fyra butiker i Stockholmsområdet, två i city (Hornsgatan och Kungsgatan), en i Abrahamsberg och en i Vällingby Centrum. En googlesökning på ”Lågprisbanditen Sigges” genererar idag inga träffar. Inventarienummer: SSM 69418.

Julkasse från EPA. Rött hjärta tryckt på vit botten. EPA, eller ”Enhetsprisaktiebolaget” som det fullständiga namnet löd, grundades 1930. I mitten av 1970-talet hade EPA ett hundratal varuhus och över 12 000 anställda runt om i Sverige. Trots detta skulle varumärket EPA försvinna i slutet av decenniet. 1978 samgick EPA med Tempo och varuhusen övertog det senare namnet. En epok gick i graven och EPA övergick från att vara en varuhuskedja till att bli ett begrepp – en synonym för något som var billigt och av låg kvalitet. Kassen är tillverkad av AB Celloplast i mitten av 1970-talet. Troligtvis kommer den från något av de många EPA-varuhus som då fanns i Stockholmsområdet. Inventarienummer: SSM 69523.

Petter Smedberg,
antikvarie på samlingsenheten

Se Stadsmuseets samling av plastkassar i Digitala Stadsmuseet

Läs om gåvan i Digitala Stadsmuseet

Samtliga kassar är fotade av Leif Strååt på Stadsmuseet.

Uppdaterad