Augusti 2017: Systrarna Rossander på Hornsgatan 64

På bilden ser vi två cigarettetuier av silver som har tillhört systrarna Gunhild och Sigrid Rossander. Inuti locket på det ena står ”Gunhild Rossander 11.5.25”. Hon var född den 11 maj och 1925 fyllde hon 40, så etuiet var säkert en present. Intialerna på det andra etuiet är SMR, Sigrid Maria Rossander.

Ett bohag med över tusen föremål berättar om två systrars liv.

Systrarna Gunhild och Sigrid Rossander hade i många år bott tillsammans på adressen Hornsgatan 64 A. När Gunhild avled 1972 testamenterades i stort sett hela systrarnas bohag till Stadsmuseet. I museets databas finns inregistrerat över 1 000 föremål från hemmet. Den omfattande gåvan består av möbler, konst, glas, porslin, smycken, skrivdon, handväskor, glasögon, prydnadsföremål, sybehör, kläder, textilier med mera. Samtidigt testamenterades också pengar som blev grunden till Gunhild och Sigrid Rossanders donationsfond som Stadsmuseet hanterar.

En av de första kvinnliga läkarna

Gunhild Rossander tog studentexamen vid Wallinska skolan 1905. Hon blev därefter en av de tidigare svenska kvinnliga läkarna, med examen från Karolinska Institutet 1917. Hon verkade som praktiserande läkare i Stockholm fram till 1969, specialiserad på hud- och könssjukdomar. I ett nummer av tidskriften Idun från 1920 står hon med som en av då 72 kvinnliga läkare i Sverige. Ett 30-tal bodde i Stockholm, varav 19 praktiserande. 70 av de kvinnliga läkarna finns med på bild i tidningen, men tyvärr är hon inte en av dem. Just det året var hon på resa i USA tillsammans med systern Sigrid.

Fem syskon i familjen

Gunhild Rossander föddes 1885 i Stockholm. Föräldrarna hette Emil och Hilda Rossander, fadern var sotarmästare. De var fem syskon i familjen, Helga, Gunhild, Helfrid, Helmer och Sigrid. Där fanns också tvillingarna Nils och Ernst som dog kort efter födseln. Gunhild var näst äldst. Sysern Sigrid var yngst.

Barnkammaren i systrarnas barndomshem på Krukmakargatan. I barnjungfruns knä sitter Sigrid Rossander, det yngsta av syskonen. Bredvid henne står Helmer och vid bordet ser man från vänster systrarna Helfrid, Gunhild och Helga. Foto cirka 1895, fotograf okänd.

Delade hem med systern i närmare 50 år

1914 gifte Gunhild Rossander sig med John Viktor Lundahl, också han läkare. De skilde sig dock fem år senare. Från 1924 och närmare femtio år framåt delade hon lägenhet med systern Sigrid på Hornsgatan 64. Systrarna reste mycket, souvenirer och foton visar resor till bland annat USA, Storbritannien och Italien. De hade sommarställe på Vendelsö och flera hundar.

Till vänster: Sigrid i vit dräkt och Gunhild sittande med cigarett i handen vid sommarstället ”Amalienro” på Vendelsö 1934. Flickan heter Filippa. Fotograf okänd. Till höger: Gunhild Rossander vid sitt skrivbord. Okänt år. Fotograf okänd.

Minnesmedalj berättar om karriären

De två cigarettetuierna som tillhört systrarna Sigrid och Gunhild är några av de få föremål från donationen med deras namn på. Många av de övriga kommer troligen från föräldrahemmet och vissa från syskonen. Föräldrarnas vigselringar med initialerna ER och HG och datumet 18/11 1882 finns med bland föremålen från hemmet. En minnesmedalj från en läkarkongress i Köpenhamn år 1930 är ett föremål som påminner om Gunhild Rossanders långa karriär som läkare i Stockholm.

Visas i Stadsmuseets kommande utställning

En del av systrarnas efterlämnade föremål, bland annat smycken och något av cigarettetuierna kommer att visas i Stadsmuseets nya basutställning som öppnar under hösten 2018.

Frida Granat, antikvarie

I Stadsmuseets föremålssamling har cigarettetuierna inventarienummer SSM 41810 och SSM 41811. Fotograf för föremålsbilden är Göran Sehlstedt. Övriga fotografier finns i Stadsmuseets arkiv.

Månadens föremål

Varje månad presenterar vi på webben föremål ur Stadsmuseets samlingar. Tidigare föremål ser du här

Uppdaterad