Östbergas eget teckensnitt visas på Ung Svensk Form

En grupp ungdomar framför en vägg med det utskrivna teckensnittet.
Från vänster: Fabian, Nima, Riccardo, Amin, Masa, Rola och Sevinch. Foto: Johan Stigholt.

Stockholmsförorten Östberga har fått ett eget teckensnitt: Östbergatype. Teckensnittet är framtaget av mellanstadielever från Östbergaskolan tillsammans med en teckensnittsformgivare. Teckensnittet är nu utvalt att representera det bästa av ung svensk form i en utställning på ArkDes i Stockholm.

Ung Svensk Form 2018
ArkDes i Stockholm
8 februari–18 mars 2018

Som en del i arbetet med utställningen Östberga, Östberga, bjöd Stadsmuseet och utställningens formgivare Daniela Juvall in barnen på fritidsgården att delta i en bokstavsverkstad där de formgav egna bokstäver tillsammans med Göran Söderström, teckensnittsformgivare. Göran är uppvuxen i Östberga och grundare av byrån Letters from Sweden.

Mellanstadieeleverna Rola, Nima, Mohammed, Riccardo, Klara, Fabian, Masa, Amin, Ali och Bo målade under workshoppen bokstäver på stora papper som rullades ut på fritidsgårdens golv.

Bokstäverna sattes sedan samman av Göran Söderström till ett nytt teckensnitt, Östbergatype. Teckensnittet användes som formelement i Stadsmuseets utställning i Östberga samt på utställningens affisch och katalog. Teckensnittet är också fritt att ladda ner och använda.

Juryns motivering:

”Typsnitt har man inte fått skoja om tidigare, men
 nu får vi ett barnperspektiv som avmystifierar det
som länge varit en gravallvarlig genre. Den lekfulla
 kantigheten sprängs in i bokstäverna, likaså de
 kulturella identiteterna, och vi får en känsla av att
 detta barnarbete faktiskt skett på deras villkor.”

Testa direkt på skärmen

Efter visningen på Arkdes kommer utställningen att turnera runt och visas på olika platser i Sverige och sedan runt om i världen.

Pressklipp

”These Swedish kids designed a typeface to celebrate their neighbourhood.” It’s Nice That (13 mars 2018)