Lyhört

I projektet Lyhört samlade Stadsmuseet och Stockholms stadsbibliotek in stockholmarnas berättelser om sin samtid. Berättelserna blir en del i de framtida Stockholmarnas historia.

Hemmet

Poeten och estradören Daniel Boyacioglu i sitt vardagsrum. Foto: Johan Annerfeldt.

Varför känns en plats som hemma och en annan inte? Är det viktigt hur det ser ut hemma? Hur känns det att flytta hemifrån? Och att inte ha något hem? Hur är det att ha en stockholmare som granne? Genom skrivna berättelser, i intervjuer, med fotografier, teckningar och film delar stockholmare med sig av sina tankar om att bo.

Projektet Lyhört: Hemmet är ett samarbete mellan Stadsmuseet, Stockholms stadsbibliotek och Stockholmskällan. Över 400 berättelser lämnades in från alla håll och kanter av staden. Insamlingen är nu avslutad och stockholmarnas berättelser har blivit interaktiv teater, inlästa ljudberättelser, debatt, dokumentärfilm, toalettutställningar, ett magasin i samarbete med Metro och mycket mer.

Hemma i Stockholm : identitet, tillhörighet och hemkänsla i staden

Att boa in sig, att känna sig hemma, att vistas inomhus blott för att få tak över huvudet, att inreda och omge sig med prylar, att göra en investering, att bygga sin identitet genom hemmet eller att helt sakna bostad; många är de infallsvinklar och känslor som kan förknippas med begreppet hem.
Läs rapporten Hemma i Stockholm i Digitala Stadsmuseet

Läs ett urval av inlämnade berättelser i Stockholmskällan

Uppdaterad