Insamling av meddelanden och minnessaker

Foto: Mattias Ek.

Efter terrordådet fredagen den 7 april i centrala Stockholm kom många människor till platsen för att på olika sätt dela med sig av minnen och tankar. Folk lämnade även mängder av föremål.

I samband med att Stockholms stads trafikkontor återställde gatumiljön efter påskhelgen 2017 samlade Stadsmuseet in ett urval av alla föremål och meddelanden, som handskrivna notis-lappar, barns teckningar och ljuslyktor.

Museets konservatorer och föremålsantikvarier tog hand om materialet och de är nu införda i museets samlingar. De sparas för eftervärlden, men kan förstås också komma att ställas ut. I samlingen ingår även spånskivan med hälsningar som tillfälligt ersatte fönsterglaset vid Åhléns entré.

Stadsmuseet har även fotodokumenterat platsen. Se bilderna i Digitala Stadsmuseet

Dokumentation 14.53

Tillsammans med Stockholms läns museum bjöd Stadsmuseet även in människor att dela med sig av upplevelser kring dådet. Sajten där man kunde lägga upp bilder och berättelser är uppkallad efter klockslaget då larmet kom. dokumentation1453.tumblr.com