Dokumentation 14.53

Foto: Anna Ulfstrand.

Stadsmuseet och Stockholms läns museum bad stockholmare att dela med sig av sina upplevelser av dådet i city fredag 7 april 2017, som dokumentation för framtiden.

Fredagen den 7 april klockan 14.53 drabbades Stockholm av ett terrordåd på Drottninggatan i centrala Stockholm. Många människor drabbades direkt och på plats, men händelsen påverkade många fler. Inte minst de som bor i och runt om staden. Det är en händelse som var och en kommer att bära med sig. Tyvärr kommer den också att bli en del av berättelsen om Stockholm.

Vill du dela din berättelse om fredagens dåd? frågade Stadsmuseet och Stockholms läns museum. Vi bad om detta, som dokumentation för framtiden. Tankar, minnen, bilder, samtal och inlägg på sociala medier kring händelsen är viktiga att bevara. Många delade privata fotografier, berättelser och konversationer i samband med dådet, nu är de sparade dem för eftervärlden.

Alla var välkomna att bidra, oavsett var de bor, om de arbetar i Stockholm eller besökte staden vid tidpunkten. Också den som befann sig på annan ort och hade kontakt med någon närstående i staden om det som inträffat, fick gärna vara med.

På webbplatsen dokumentation1453.tumblr.com kan du se delar av insamlingen. Det gick att bidra på tre sätt:

  • lägga upp fotografier, som Stockholms läns museum har arkiverat,
  • lämna sin berättelse, som nu ingår i Stadsmuseets dokumentation,
  • ta skärmdumpar av konversationstrådar på Facebook med vänner, nära och kära, som sparas för forskning.

Bilder som lämnades in blev offentliga och kan användas för framtida forskning. Den som lämnade uppgifter kunde vara anonym. Skärmdumpar från Facebook gjordes inte offentliga utan sparas bara för forskning.

Uppdaterad