Arbetsytor

Diskbänk

I stadsköken under 1800-talets senare del hade man en låg diskbänk med underskåp. Diskbänken var låg långt in på 1930-talet eftersom man diskade i en balja som var placerad ovanpå bänken. En vask fanns men den användes endast som avlopp. Diskbänken kunde vara av vit marmor eller också var området kring vasken klädd med zinkplåt. Emaljerat gjutjärn förekom också.

Diskbänk med två hoar har på 1930-talet kompletterat köket från 1880-tal. Ovanför sitter stänkskydd av rostfri plåt, typiskt för 1930-tal. Bänkskivan framför fönstret är av vit marmor.Diskbänk med två hoar har på 1930-talet kompletterat köket från 1880-tal. Ovanför sitter stänkskydd av rostfri plåt, typiskt för 1930-tal. Bänkskivan framför fönstret är av vit marmor. Stadsmuseets museilägenhet på David Bagares gata, Norrmalm.

På väggen över diskbänken fanns ett stänkskydd som även det kunde bestå av en vit marmorskiva eller av zinkplåt. På 1920-talet började även skivor av opalglas att användas som stänkskydd.

Diskbänk med två hoar började förekomma under 1930-talet. Bänken var antingen av marmor, med nedsänkta hoar i emalj, eller av plåt. Den rostfria plåten blev allt vanligare under decenniet och användes ibland även som stänkskydd på väggen över diskbänken.

Sedan 1930-talet har den rostfria diskbänken varit standard ända fram till idag. Plåtens tjocklek och ytstruktur har dock skiftat. Fram till och med 1960-talet användes ofta två rader kakel som stänkskydd över diskbänken. Under 1970-talet blev tre rader kakel över diskbänken standard.

Bänkskivor

Arbetsytorna var under 1800-talets senare del och under 1920-talets första decennier trärena eller möjligen oljade. Ofta fanns i köket även en vit marmorskiva som användes för beredning av mat.

Bänkskivorna var även under 1940- och 1950-tal ofta trärena, ibland av teak. Ytorna var vanligen lackade men kunde även vara oljade. Under 1950-talet kom även laminatskivan stort som bänkmaterial. 1950 började den första ljusa laminatskivan tillverkas i Perstorp och succén blev massiv. Ända sedan 1920-tal hade det varit möjligt att tillverka mörka laminatskivor men dessa fick inte någon större spridning som bänkmaterial i kök.

Lackad bänkskiva i kök från 1950-talet med utdragbart bakbord.Lackad bänkskiva i kök från 1950-talet, Blackeberg. Notera det utdragbara bakbordet.

Olika typer av laminatskiva, så kallad perstorsplatta, var den vanligaste bänkskivan även under 1960- och 1970-talen. Det klassiska mönstret ”Virrvarr”, ritat av Sigvard Bernadotte, togs i produktion 1958 och blev snabbt en storsäljare.

Tips

  • En låg diskbänk är enkel att höja för att nå dagens standardhöjd. Antingen ställer man underskåpet på en sockel i rätt höjd eller också bygger man en ram uppe på skåpet som höjer bänken till rätt höjd.
  • Köp en äldre rostfri diskbänk begagnad vid byte av diskbänk i ett äldre kök. En nytillverkad rostfri diskbänk är tillverkade i tunnare plåt och har en industriell karaktär som skiljer sig från diskbänkar från 1960-talet eller tidigare. En äldre diskbänk är också praktisk med högre kanter och en lägre kant för avrinning av vatten mellan hoarna.
  • Vita marmorskivor som fanns kring vask och som beredningsyta i kök från början av 1900-talet har många gånger rivits ut och kastats. För ett nybyggt kök i en skelskiftesvåning finns vita marmorskivor att köpa som bänkmaterial.
  • Bänkskivorna av laminat som använts flitigt sedan 1950-talet finns att köpa i ett otal olika varianter. Klassikern ”Virrvarr” som började produceras 1958 finns exempelvis fortfarande i produktion.
  • Gamla träbänkar kök kan slipas och oljas eller lackas på nytt för att bli som nya.

Uppdaterad