Från fabrik till arbetarhem – en temadag om industrialisering

Fotografi från en vävsal. På bilden syns gamla vävmaskiner i trä.
I vävsalen på K.A. Almgrens sidenväveri. Foto: Tove Karlsson

Lev och lär 1800-talets industrialisering – hela vägen från fabrik till arbetarhem.

Ta med din skolklass på en temadag om industrialiseringens historia i Stockholm.

Dagen inleds på K.A. Almgrens sidenväveri, i vävsalen från 1862 som en gång var Skandinaviens största kvinnoarbetsplats. I ett skapande och delvis dramatiserat program får eleverna leva sig in i fabriksmiljön. Tillsammans producerar vi broderikit till förmån för kampen mot barnarbete i världen. Efter programmet på Sidenväveriet undersöker vi industrialismen i en stadsvandring. Vi vandrar i industrikvarteren på Södermalm och besöker arbetarbostaden i Stadsmuseets museilägenhet på Stigberget, Blockmakarens hus. Dagen är utformad som ett “Skapande skola”-program, vilket innebär att lärare och skolledare kan söka finansiering från Kulturrådet för genomförandet.

Ansökan om bidrag för läsåret 2023/24 söks under januari 2023. Programmet vänder sig till skolklasser i årskurs 7–9 och anknyter till det centrala innehållet i historieämnets kursplan.

Upplägg för dagen

9.00–10.15: Almgrens sidenväveri, skolprogrammet “Äkta barnarbete.”

I "Äkta barnarbete" får eleverna prova på hur det var att arbeta under industrialismen. Vi simulerar en fabrik, där alla elever har tydliga roller, och arbetar mot samma mål. "Fabriken" producerar broderikit som sedan säljs till förmån för att stoppa barnarbete i världen. Det kan vara stressigt vid det löpande bandet, men verkmästaren håller koll på tiden. Kanske kommer fackförbundet förbi och manar till strejk? Workshopen är praktiskt inriktad och syftar till att öka elevernas förståelse för arbetsförhållanden inom industrin i ett historiskt perspektiv.

10.15–10.30: Paus för mellanmål.

10.30–12.00: Stadsvandring med Stadsmuseet om industrialismen, med besök i Blockmakarens hus på Stigberget.

Kring Almgrens sidenväveri på Södermalm lever spåren från industrialismens epok. Vi vandrar i staden och funderar över hur industrialiseringen påverkade staden och människorna – och vad som lever vidare idag. Vi passerar byggnader och platser som berättar om 1800-talets stora tekniska och sociala förändringar. Stadsvandringen avslutas i Blockmakarens hus på Stigberget, där vi besöker ett arbetarhem inrett som på 1920-talet.

Praktisk information

Max antal elever: 30
Målgrupp: årskurs 7–9
Pris: 6000 kr
Bokningsbara datum under vårterminen 2023: 2, 3, 9 och 10 maj.

Bokas senast den 7 april 2022.
Kontakta Stadsmuseet för bokningar inför höstterminen 2023: boka.stadsmuseet@stockholm.se
För frågor om programmet, kontakta: pedagogik.stadsmuseet@stockholm.se

Uppdaterad