Elise och det magiska huset (årskurs 3–6)

Ett barn och en springande kanin i ett trapphus.
Illustration: Ola Skogäng

Följ med på en tidsresa i Stadsmuseets gamla hus. Här har hänt otroliga saker genom århundradena och vi får höra om häxprocesser, spöken och barnhusbarn.

Huset där Stadsmuseet har sin verksamhet heter egentligen Södra stadshuset. Det byggdes på 1600-talet, och här har Stockholms historia satt spår i trapphus och gallerier. I boken Elise och det magiska huset faller en flicka ned i tiden, och på sin resa tillbaks till nutid, stöter hon på människor och händelser från husets historia. I dagens museum finns spåren kvar: slipmärken av stadsvaktens svärd, klotter från olyckliga krigsfångar och galler från häxprocessens arrest.

Att göra på skolan: Elise och det magiska huset är skriven som högläsningsbok, och projektet börjar redan i skolan. Eleverna får möta husets historia, och i det även händelser från Stockholms historia: från häxprocess till pest, från Bellman till barnhusbarn, från häst och vagn till ånglok.

Att göra på museet: Här pratar vi oss igenom husets historia som de efter högläsningen känner igen. Vi känner på inristningar i balustraderna och föreställer oss hur tungt det var att klättra upp till bostäderna högst upp i huset med spannar fulla med vatten. Utrustade med penna och papper skissar vi sen av olika detaljer av huset som berättar dess historia.

Tillbaka på skolan: I slutet av boken finns kapitlet ”Är det riktigt sant”. Diskutera hur vi kan veta att det är sant (källmaterial, och så vidare). Eleverna skriver sen om den ”bit” historia de ritade av på museet.

Tidsåtgång på museet: cirka 1,5 timme, endast förmiddagar.

Max antal elever: 30

Pris: 2000 kronor