Vandring: De nationella minoriteternas Stockholm

Fotografi över Stockholm taget från Katarinahissen, mot Skeppsbron. På bilden syns förutom hus och människor även hästdragna vagnar och båtar i hamnen. Bilden har de nationella minoriteternas flaggor inklippta i nederkant.
Utsikt över Gamla stan från Katarinahissen, 1904. I nederkant de sverigefinska, romska, tornedalska och samiska flaggorna, samt en judisk menora. Foto: okänd. Montage: Susanne Deist.

Följ med på en Stockholms-vandring i spåren av de nationella minoriteternas historia.

Ny vandring för skolan, går att boka från och med oktober 2022.

De nationella minoriteterna och urfolket samerna har en lång historia i Stockholm. De har levt och verkat här i en mångkulturell och flerspråkig stad. I århundraden har de också drabbats av förtryck: förföljelse, förbud, rasbiologi, försvenskningspolitik. I stadsvandringen “De nationella minoriteternas Stockholm” tittar vi närmare på denna delvis okända och ofta nedtystade historia.

Hur hänger huvudstadens historia ihop med de nationella minoriteternas liv och villkor? Under vandringens gång passerar vi en rad platser som belyser de nationella minoriteternas historia i Stockholm. Platserna berättar om bland annat vardagsliv, handel, religion och politisk organisering, men också om statens och majoritetssamhällets förtryck.

Sedan år 2000 är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar erkända som Sveriges nationella minoriteter. Stadsvandringen passar utmärkt som komplement för skolundervisningen rörande minoritetsspråk och de nationella minoriteterna, inom exempelvis svenska, historia och samhällskunskap.

Längd: 1,5 timme
Sträcka: cirka 1,5 kilometer
Plats: Gamla stan
Tillgänglighet: Kullerstensgator med försämrad framkomlighet, dock inga trappor.

Uppdaterad