Gymnasiet

Museet är tillfälligt stängt

 Aktuell information om museet och situationen kring coronaviruset.

Bild ur miljön"Stockholmsnatt" med möjlighet att ta en titt på nattlivet, prova på några danssteg eller utforska dåtidens klurigaste maträtt. Foto: Mattias Ek

Stadsmuseet har ett brett skolprogram med något för alla. Våra visningar utifrån den nya utställningen på museet och presenteras här. De går att boka nu och vi börjar visa dem under vårterminen 2020.

Visning i museet

Demokratins framväxt: Stockholm och Sverige under 1800- och 1900–talen

 Bild från miljön Münchenryggeriet

Vad händer i Stockholm när Sverige förändras under 1800- och 1900-talen? Hur påverkar de politiska och sociala reformerna stockholmarnas vardag?I visningen berättar vi om folkrörelserna och ger exempel på stockholmare som har kämpat för sina rättigheter och arbetat för ett bättre samhälle.Visningen länkar samman stockholmares vardag med de stora samhällsförändringarna som till exempel kvinnors rätt till myndighet, allmän rösträtt, arbetsrätt, jämställdhet, rätten till skola och hbtq-rättigheter.

Längd: 1 timme, max antal deltagare: 30, pris: 900 kronor

Industrialiseringen

Under 1800-talets senare del förändras Stockholm, staden växer. De nya industriernas jobb lockade hundratusentals människor till staden, dödligheten sjunker som en effekt av nya vattenverk och bättre organiserad latrintömning. Detta leder till att befolkningen tredubblas på femtio år, bara under 1880-talet ökar befolkningen med 46%. Vilka konsekvenser hade den stora befolkningsökningen och hur försökte man hantera de problem som uppstod? I visningen går vi igenom de skeenden som ligger till grund för de stora förändringarna, hur staden utvecklas och vilka spår vi kan se idag.

Längd: 1 timme, max antal deltagare: 30, pris: 900 kronor

Historiebruk och källkritik

Historien finns överallt i till exempel tv-serier, filmer, spel och på museum. Den används för att påverka oss på många olika sätt. Ibland används den för att få oss att köpa saker, andra gånger vill någon påverka hur vi ser på samtiden eller det förflutna. Därför behöver vi redskap för att kunna analysera hur historien används. Vi lär oss att tolka, värdera och granska de källor vi tar del av. I detta skolprogram utgår vi från historiebrukets och källkritikens grunder.

Längd: 1 timme, max antal deltagare: 30, pris: 900 kronor

Vandring på stan

Mina drömmars stad

Flickorna står vid Bondegatan 79 och har Tegelviksgatan bakom sig, 1885–1910. Foto, Kasper Salin

Vi vandrar på Södermalm och går förbi platser i Per Anders Fogelströms stadsserie, där han berättat om livet i Stockholm under perioden 1860–1900. Henning, en av böckernas huvudpersoner, flyttar från landsbygden in till Stockholm och vi får följa Henning i hans strävan att skapa sig ett bättre liv i huvudstaden. Genom vandringen får eleverna en inblick i fattiga människors livsvillkor för hundra år sedan och även en kunskap om hur mycket Stockholm har förändrats.

Längd: 1,5 timme, max antal deltagare: 30, pris: 1300 kronor

Tips!

I Stockholmskällans lektionsbank finns konkreta förslag på hur du kan använda material från Stockholms historiska samlingar i undervisningen, innan och efter ditt besök på Stadsmuseet. På Stockholmskällan finns material som passar för undervisning för gymnasiet i till exempel historia, svenska geografi och bild.

Se:stockholmskallan.stockholm.se/skola/

stockholmskällan.se finns tusentals fotografier, filmer, kartor, brev och konstverk. Historiska källor som berättar om människor och platser i Stockholm som vittar om samhällsförändringar och levnadsvillkor för de som levt här innan oss.

Bokning

Telefon bokningar: 08-508 316 20 (tisdag–fredag 09.30-11.30)

E-post:boka.stadsmuseet@stockholm.se

Priserna gäller dagtid till och med 16.30 på vardagar. Övriga tider gäller ordinarie priser.

Det finns ett matsäcksrum på "Hyllan" som ligger i nära anslutning till entrén. Det går ej att reservera plats.

Uppdaterad