Skolvandring på stan

Årskurs 0–6

Astrid Lindgrens sago-Stockholm

Upptäck platser och miljöer som inspirerat till berättelserna om Mio min Mio, Pippi Långstrump och Karlsson på taket.

Astrids sagoskatt är stor, vacker, mäktig. Inget ämne är för farligt, ingen person oviktig. Hon skrev sina böcker för hand hemma i sängen, men inspirationen till sagorna kom när hon vandrade runt och betraktade livet.

Turen går genom Astrid Lindgrens gamla bostadskvarter i Vasastan med start i Tegnérlunden – hennes favoritplats – där platser, skulpturer och hus känns igen från Astrid Lindgrens sagovärld. Guldäpplet från Mio Min Mio hör också hemma här. Lyssna på berättelserna, bli inspirerad själv. Kanske finns en ny Astrid bland er som hänger med?

Tid: cirka 1 timme. Max 30 personer.

Årskurs 4–6

Katarinaberget

Vy västerut längs Prästgårdsgatan från Prästgårdsgatan 4-6, 1885–1905, (nuvarande Maria Prästgårdsgata). Foto, Kasper Salin

I husen runt Katarina kyrka bodde båtsmän, textilarbetare, dödgrävare och många fler. På 1600-talet kom häxprocessen hit och de anklagade häxorna bodde här. Hur det gick för kvinnorna och de som anklagade dem? Vi berättar också om vattenpumpar på gatan, vattentornet på Mosebacke och den fruktade koleran.

Tid: cirka 1,5 timme. Max 30 personer.

Årskurs 7–9

Mina drömmars stad

Flickorna står vid Bondegatan 79 och har Tegelviksgatan bakom sig, 1885–1910. Foto, Kasper Salin

Vi vandrar på Söder och går förbi platser i Per Anders Fogelströms stadsserie. Turen går runt östra Södermalm.

Per Anders Fogelström har i sina böcker Mina drömmars stad och Barn av sin stad berättat om livet i Stockholm under perioden 1860–1900. Vandringen utgår från Fogelströms berättelse. Det är den fiktiva berättelsen som är grunden för vandringen men eftersom vi befinner oss på Södermalm, där större delen av romanerna utspelar sig, finns det stort utrymme för resonemang om vad som är fakta och vad som är fiktion.

Henning, en av böckernas huvudpersoner, flyttar från landsbygden in till Stockholm och vi får följa Henning i hans strävan att skapa sig ett bättre liv i huvudstaden. Genom vandringen får eleverna en inblick i fattiga människors livsvillkor för hundra år sedan och även en kunskap om hur mycket Stockholm har förändrats.

Här hittar du Stadsmuseets lärarhandledning för Fogelström och på Stockholmskällans Fogelströms tema finns mer material.

Tid: cirka 1,5 timme. Max 30 personer.

 

Uppdaterad