Förskola och årskurs 1–3

Museet är tillfälligt stängt

Välkommen tillbaka när vi öppnar igen 11 augusti med nya utställningar och program! Aktuell information om museet och situationen kring coronaviruset.

En grupp barn leker på gatan. Foto: Axel Malmström

I höst satsar vi på Stadsvandringar! Våra vandringar är tematiskt indelade, så att det ska bli lättare att orientera sig. De går att boka nu inför höstterminen 2020.

Samhälle och historia

Barn i stan/Lekvandring

#upptäck #historia #södermalm

Vi tar oss uppför Mariabergets backar och hör om hur barn levde och lekte förr. Vi frågar oss varför det finns så många djur på gatuskyltarna och berättar hur staden förändrats för barnen. Hur stadsmiljön förändrats från hästskjuts till bilar, från gatan som lekplats till lekparker, från barnarbete till skola och fritidsintressen. Vad kan vi känna igen och vad har förändrats? Vi upplever miljöer och platser med av våra sinnen.

Litteratur/svenska

Astrid Lindgrens sago-Stockholm

#astrid #böcker #vasastan

Upptäck platser och miljöer som inspirerat till berättelserna om Mio min Mio, Pippi Långstrump och Karlsson på taket.Astrids sagoskatt är stor, vacker, mäktig. Inget ämne är för farligt, ingen person oviktig. Hon skrev sina böcker för hand hemma i sängen, men inspirationen till sagorna kom när hon vandrade runt och betraktade livet.Turen går genom Astrid Lindgrens gamla bostadskvarter i Vasastan med start i Tegnérlunden – hennes favoritplats. Platser, skulpturer och hus känns igen från Astrid Lindgrens sagovärld.

Konst 

Skulpturer i Gamla stan

#konst #historia #gamlastan

En vandring med fokus på alla de utsmyckningar som gjordes i mitten av 1900-talet då Gamla stan rustades upp. Vandringen är fylld av spännande figurer för barnen att upptäcka, både pyttesmå och jättestora. Vi pratar om vad barnen ser och hur de upplever konsten parallellt med varför skulpturerna kommit dit och vad eller vilka de föreställer. Naturligtvis berättar vi om Gamla stan, den äldsta delen av stan. Längden anpassas efter ålder, lite kortare för förskolan och längre för de äldre barnen.

Vandringar på stan

Att vandra är ett fantastiskt sätt att lära känna sin stad. Eleverna får genom våra vandringar möjlighet att tillsammans med våra museipedagoger lära känna sin stad och ny kunskap om stadens historia och stockholmarnas liv då och nu. I vandringarna låter vi husen och gatorna bli scen för stadens olika berättelser. Hus, gator och torg där händelserna utspelade sig ligger ju ofta kvar!

För att fortsatt kunna följa riktlinjer vad gäller covid-19 och ge en bra upplevelse för alla så delar vi upp klassen i två mindre grupper med en pedagog till varje grupp. Det betyder att det är max 15 elever i varje grupp och det innebär ingen merkostnad för skola. Våra vandringar är 1- 1,5 timme och priset är 1300 kronor.

Du kan läsa mer om de olika skolprogrammen under respektive rubrik. Hittar du inte det ämne eller plats du söker – hör av dig till bokningen så kan vi diskutera vilka möjligheter som finns.

Anpassade vandringar

Museets pedagoger har även stor vana vid elever med särskilda behov. Berätta om dina elevers behov vid bokningstillfället så lägger vi upp visningen efter vad som passar er bäst.

Det finns ett matsäcksrum på "Hyllan" som ligger i nära anslutning till entrén. Det går ej att reservera plats.

Bokning

Kontakta oss via e-post:boka.stadsmuseet@stockholm.se eller ring 08-508 31 620, telefontid tisdag – fredag klockan 09.30-11.30.

Hör gärna av dig till antikvarie Anna Seidevall-Byström om du vill veta mer om Stadsmuseets pedagogiska verksamhet och program (ej bokning).

E-post:anna.seidevall-bystrom@stockholm.se

Uppdaterad