Årskurs 7–9

Lektion i realskoleklass i Ängby Läroverk. Bilden visar en scen i en teaterpjäs med från höger Siv Sjödin, Kerstin Öhlin och Monika Steijer. Foto: Lennart af Petersens, Digitala Stadsmuseet

Följ med på vandring! Vi vandrar på Skogskyrkogården, runt Katarina kyrka, vi berättar om söder ur Per Anders Fogelströms perspektiv eller om industrialismens förändring av staden.

Bokning

Bokning för grupper och skolor


Nedanstående priser gäller dagtid till och med 16.30 på vardagar. Övriga tider gäller ordinarie priser.

På stan

Att följa gatornas sträckning eller att lära vad färger, fönsterstorlek, utsmyckningar och gatunamn berättar om Stockholms historia är ett utmärkt sätt att lära känna sin stad. I vandringar på stan möter vi historiens stockholmare nästan livs levande. Hus, gator och torg där händelserna utspelade sig ligger ju ofta kvar.

Miljö- och snuskvandring

För hundra år sedan var Stockholm en av Europas smutsigaste städer. Vi berättar om sopor och snusk men också om hur vi äntligen fick rent vatten. Hör om hur staden har hanterat viktiga miljöfrågor från medeltiden fram till nu.

Eleverna får veta varifrån vattnet kommer, hur det renas och vart det tar det vägen när vi använt det. När försvann vattenpumpar på gatan och när kom vattentornet på Mosebacke.

Pris 1200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 30 personer

Industrialismens stad

Kombinera en vandring på Södermalm, runt Mosebacke torg till Katarina kyrka med ett besök i en autentisk bostadsmiljö. Eleverna undersöker olika aspekter av människors liv i Stockholm för hundra år sedan.

Under perioden maj till och med september går vandringen vidare till Blockmakarens hus. Där kliver vi in och hälsar på hos blockmakaren Gustav Andersson som under tidigt 1900-tal bodde i den timrade stugan från 1700-talet. Eleverna undersöker olika aspekter av människors liv i Stockholm i början på 1900-talet. Här kan man se hur livet i Stockholm kunde te sig för enkelt folk.

Förbered gärna eleverna med hjälp av Stockholmskällan.

Film

Pris 1200 kronor (cirka 2 timmar).Max 20 personer.

Gamla stan

Här blandas spåren av 750 års historia, medeltid bredvid 1900-tal. Längs slingriga medeltida gränder ser vi var det allra äldsta Stockholm låg. I vandringen hittar vi stadens minsta skulptur, berättar bland mycket annat om Blodbadet och varför det finns en runsten mitt i stan.

Pris 1200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 30 personer.

Katarinaberget

I husen runt Katarina kyrka bodde båtsmän, textilarbetare, dödgrävare och många fler. På 1600-talet kom häxprocessen hit och de anklagade häxorna bodde här. Hur det gick för kvinnorna och de som anklagade dem? Vi berättar också om vattenpumpar på gatan, vattentornet på Mosebacke och den fruktade koleran.

Pris 1200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 30 personer.

Mina drömmars stad

Vi vandrar på Söder och går förbi platser i Per Anders Fogelströms stadsserie. Turen går runt östra Södermalm.

Per Anders Fogelström har i sina böcker Mina drömmars stad och Barn av sin stad berättat om livet i Stockholm under perioden 1860–1900. Vandringen utgår från Fogelströms berättelse. Det är den fiktiva berättelsen som är grunden för vandringen men eftersom vi befinner oss på Södermalm, där större delen av romanerna utspelar sig, finns det stort utrymme för resonemang om vad som är fakta och vad som är fiktion.

Henning, en av böckernas huvudpersoner, flyttar från landsbygden in till Stockholm och vi får följa Henning i hans strävan att skapa sig ett bättre liv i huvudstaden. Genom vandringen får eleverna en inblick i fattiga människors livsvillkor för hundra år sedan och även en kunskap om hur mycket Stockholm har förändrats.

Här hittar du Stadsmuseets lärarhandledning för Fogelström och på Stockholmskällans Fogelströms tema finns mer material. 

Pris 1 200 kronor (tid: 1 - 1,5 timme). Max 30 personer.

Världsarvet Skogskyrkogården

Just nu har vi några tillfällen för klasser att gå denna vandring gratis! Mer information hittar du här.

Arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz förening av det nordiska landskapet, arkitektur och utsmyckningar gör Skogskyrkogården till ett kulturhistoriskt arv av internationell betydelse. 1994 togs den upp på världsarvslistan.Följ med på en vandring genom Sveriges största begravningsplats och förbi några av dess fem kapell – en enastående konst-, kultur- och arkitekturupplevelse.

Ordinarie pris 1 200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 40 personer.

Mer information om skolbesök till Världsarvet Skogskyrkogården hittar du här

 

 

Uppdaterad