Årskurs 4–6

Bild från Handelsstaden 1720–1860. På bilden syns den förmögne handelsmannen Schwan och hans piga. Foto: Mattias Ek

Stadsmuseet har ett brett skolprogram med något för alla. Våra visningar utifrån den nya utställningen på museet och presenteras här. De går att boka nu och vi börjar visa dem under vårterminen 2020.

 

Visning i museet

Livet i staden

Hur var det att vara barn i Stockholm för hundra år sedan, vad skiljer sig och vad kan vi känna igen i dag? Eleverna får möjlighet att utveckla kunskap om hur samhället har sett ut under olika tider och hur levnadsvillkoren var för barn, kvinnor och män. Vi upplever föremål, miljöer, platser och källmaterial med flera av våra sinnen. Vi får ta del av lek och kamratskap men också nödår och hårda tider.

Längd: 1 tim, max antal deltagare: 30, pris: 900 kr

 

Vasatid och stormaktstid: Stockholm och Sverige, ca 1500–1700

Vi tittar på olika händelser i samhället, både stora och små. Genom visningen lär vi oss om hur barn, kvinnor och män levde i det historiska Stockholm och hur de påverkades av händelser i omvärlden. Vi träffar handelsmän från Ryssland, kvinnor som blivit oskyldigt dömda i häxprocesserna och barn som hamnat på barnhuset.

Längd: 1 tim, max antal deltagare: 30, pris: 900 kr

 

Vandring på stan

Katarinaberget

I husen runt Katarina kyrka bodde båtsmän, textilarbetare, dödgrävare och många fler. På 1600-talet kom häxprocessen hit och de anklagade häxorna bodde här. Hur det gick för kvinnorna och de som anklagade dem? Vi berättar också om vattenpumpar på gatan, vattentornet på Mosebacke och den fruktade koleran.

Längd: 1,5 tim, max antal deltagare: 30, pris: 1300 kr

 

Världsarvet Skogskyrkogården

Gratis skolvisningar, dagtid 08.00–16.00. Se mer information om skolbesök till Världsarvet Skogskyrkogården som du hittar här

 

Bokning

Telefon bokningar: 08-508 316 20 (tisdag–fredag 09.30–11.30)

E-post: boka.stadsmuseet@stockholm.se

Nedanstående priser gäller dagtid till och med 16.30 på vardagar. Övriga tider gäller ordinarie priser.

Det finns ett matsäcksrum på "Hyllan" som ligger i nära anslutning till entrén. Det går ej att reservera plats.

Uppdaterad