Årskurs 4–6

Museet är tillfälligt stängt

 Aktuell information om museet och situationen kring coronaviruset.

Bild från Handelsstaden 1720–1860. På bilden syns den förmögne handelsmannen Schwan och hans piga. Foto: Mattias Ek

Stadsmuseet har ett brett skolprogram med något för alla. Våra visningar utifrån den nya utställningen på museet och presenteras här. De går att boka nu och vi börjar visa dem under vårterminen 2020.

Visning i museet

Livet i staden

Hur har det varit att leva i Stockholm, vad skiljer sig och vad kan vi känna igen i dag? Eleverna får i denna visning möjlighet att utveckla sin kunskap om hur samhället och människors levnadsvillkor har sett ut under olika tider. Vi berättar med konkreta exempel om livet förnågra av alla de stockholmare som besökt Stadsmuseets byggnad under husets drygt trehundraåriga historia. Vi upplever föremål, miljöer, platser och källmaterial med flera av våra sinnen. Pedagogen berättar om lek och kamratskap såväl som nödår och hårda tider.

Längd: 1 timme, max antal deltagare: 30, pris: 900 kronor

 

Vasatid och stormaktstid: Stockholm cirka 1500–1700

Visningen berättar om hur Stockholm blev huvudstad och om stadens roll som internationell handelsstad under stormaktstiden. Vi tittar på både stora och små händelser som utspelat sig här. Eleverna får också en inblick i hur barn, kvinnor och män levde genom att lära känna historien kring verkliga personer; som bland annat ryska handelsmän,kvinnor oskyldigt dömda i häxprocesserna och barnen på barnhuset. Vi söker svar på frågorna: Hur påverkade händelser i omvärlden och dåtidens syn på brott och straff vardagslivet i staden?

Längd: 1 timme, max antal deltagare: 30, pris: 900 kronor

 

Vandring på stan

Katarinaberget

I husen runt Katarina kyrka bodde båtsmän, textilarbetare, dödgrävare och många fler. På 1600-talet kom häxprocessen hit och de anklagade häxorna bodde här. Hur det gick för kvinnorna och de som anklagade dem? Vi berättar också om vattenpumpar på gatan, vattentornet på Mosebacke och den fruktade koleran.

Längd: 1,5 timme, max antal deltagare: 30, pris: 1300 kronor

Världsarvet Skogskyrkogården

Gratis skolvisningar, dagtid 08.00–16.00. Mer information om skolbesök till Världsarvet Skogskyrkogården finns här: läs mer om Skogskyrkogården

Bokning

Telefon bokningar: 08-508 316 20 (tisdag–fredag 09.30–11.30)

E-post: boka.stadsmuseet@stockholm.se

Nedanstående priser gäller dagtid till och med 16.30 på vardagar. Övriga tider gäller ordinarie priser.

Det finns ett matsäcksrum på "Hyllan" som ligger i nära anslutning till entrén. Det går ej att reservera plats.

Uppdaterad