Årskurs 4–6

Tre pojkar, Leif Engström, Björn Dahlström och Anders Kinch spänner sina slangbellor i Olovslund år 1953. Foto: Vimar Ericsson (SvD), Digitala Stadsmuseet

Följ med på vandring! Följ med och hör om hur man bott i Stockholm genom tiderna, stort, trångt eller till och med på gatan. Lär känna August Strindberg i en stadsvandring från Riddarholmen till Tegnérlunden.

Bokning

Skicka önskemål till: boka.stadsmuseet@stockholm.se

Nedanstående priser gäller dagtid till och med 16.30 på vardagar. Övriga tider gäller ordinarie priser.

På stan

I vandringar på stan möter vi historiens stockholmare nästan livs levande. Hus, gator och torg där händelserna utspelade sig ligger ju ofta kvar! Att följa gatornas sträckning eller att lära vad färger, fönsterstorlek, utsmyckningar och gatunamn berättar om Stockholms historia är ett utmärkt sätt att kombinera rörelse och ny kunskap.

Södermalm och Blockmakarens hus

Kombinera en vandring på Södermalm med ett besök i en autentisk bostadsmiljö. Vandringen går runt Mosebacke torg, till Katarina kyrka och vidare till Blockmakarens hus. Där kliver vi in och hälsar på hos blockmakaren Gustav Andersson som under tidigt 1900-tal bodde i den timrade stugan från 1700-talet. Eleverna undersöker olika aspekter av människors liv i Stockholm i början på 1900-talet. Här kan man se hur livet i Stockholm kunde te sig för enkelt folk. Visas under perioden maj till och med september.

Pris 1200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 20 personer.

Gamla stan

Här blandas spåren av 750 års historia, medeltid bredvid 1900-tal. Längs slingriga medeltida gränder ser vi var det allra äldsta Stockholm låg. I vandringen hittar vi stadens minsta skulptur och berättar bland mycket om Stockholms blodbad och varför det finns en runsten mitt i stan.

Pris 1200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 30 personer.

Katarinaberget

I husen runt Katarina kyrka bodde båtsmän, textilarbetare, dödgrävare och många fler. På 1600-talet kom häxprocessen hit och de anklagade häxorna bodde här. Hur det gick för kvinnorna och de som anklagade dem? Vi berättar också om vattenpumpar på gatan, vattentornet på Mosebacke och den fruktade koleran.

Pris 1 200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 30 personer.

Astrid Lindgrens sago-Stockholm

Upptäck platser och miljöer som inspirerat till berättelserna om Mio min Mio, Pippi Långstrump och Karlsson på taket.

Astrids sagoskatt är stor, vacker, mäktig. Inget ämne är för farligt, ingen person oviktig. Hon skrev sina böcker för hand hemma i sängen, men inspirationen till sagorna kom när hon vandrade runt och betraktade livet.

Turen går genom Astrid Lindgrens gamla bostadskvarter i Vasastan med start i Tegnérlunden – hennes favoritplats – där platser, skulpturer och hus känns igen från Astrid Lindgrens sagovärld. Guldäpplet från Mio Min Mio hör också hemma här. Lyssna på berättelserna, bli inspirerad själv. Kanske finns en ny Astrid bland er som hänger med?

Pris 1 200 kronor (cirka 1 timme).Max 30 personer.

Världsarvet Skogskyrkogården

Just nu har vi några tillfällen för klasser att gå denna vandring gratis! Mer information hittar du här.

Arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz förening av det nordiska landskapet, arkitektur och utsmyckningar gör Skogskyrkogården till ett kulturhistoriskt arv av internationell betydelse. 1994 togs den upp på världsarvslistan.Följ med på en vandring genom Sveriges största begravningsplats och förbi några av dess fem kapell – en enastående konst-, kultur- och arkitekturupplevelse.

Ordinarie pris 1 200 kronor (cirka 1,5 timme). Max 40 personer.

Mer information om skolbesök till Världsarvet Skogskyrkogården hittar du här

Uppdaterad