Årskurs 4–6

Barn leker vid plaskdammen på Sveavägen igen. Dammen har varit torrlagd i flera år på grund av arbetet med tunnelbanan. 1951-1951. FOTOGRAF: Okänd. Svenska Dagbladet

I höst satsar vi på Stadsvandringar! Våra vandringar är tematiskt indelade, så att det ska bli lättare att orientera sig. De går att boka nu och vi börjar visa dem under höstterminen 2021.

Samhälle och historia

Barn i stan

#lekfullt #historia #södermalm

Vi tar oss uppför Mariabergets backar och hör om hur barn levde och lekte förr. Vi frågar oss varför det finns så många djur på gatuskyltarna och berättar hur staden förändrats för barnen. Hur stadsmiljön förändrats från hästskjuts till bilar, från gatan som lekplats till lekparker, från barnarbete till skola och fritidsintressen. Vad kan vi känna igen och vad har förändrats? Under vandringen får eleverna möjlighet att utveckla sin kunskap om hur Stockholm sett ut under olika tider. Vi upplever miljöer och platser med våra sinnen. 

Industrialiseringen: Stockholm under 1800-talet och 1900-talet

#industri #hälsa #stadsplanering

Under 1800-talets senare del förändras Stockholm, staden växer. De nya industrierna lockade människor till staden. Dödligheten sjunker tack vare nya vattenverk och bättre organiserad latrintömning. I vandringen går vi igenom de stora förändringarna, hur staden utvecklas och vilka spår vi kan se idag. Vi svarar på frågorna: Hur påverkar förändringarna människors liv i praktiken? Vad och hur byggs det? Vilka utmaningar hade staden och hur löste vi dem?

Litteratur/svenska

Astrid Lindgrens Sagostockholm

#miljöer #läslust #vasastan

Upptäck platser och miljöer som inspirerat till berättelserna om Mio min Mio, Pippi Långstrump och Karlsson på taket.Astrids sagoskatt är stor, vacker, mäktig. Inget ämne är för farligt, ingen person oviktig. Hon skrev sina böcker för hand hemma i sängen, men inspirationen till sagorna kom när hon vandrade runt och betraktade livet. Turen går genom Astrid Lindgrens gamla bostadskvarter i Vasastan med start i Tegnérlunden – hennes favoritplats. Platser, skulpturer och hus känns igen från Astrid Lindgrens sagovärld.

Vandringar på stan

Att vandra är ett fantastiskt sätt att lära känna sin stad. Eleverna får genom våra vandringar möjlighet att tillsammans med våra museipedagoger lära känna sin stad och ny kunskap om stadens historia och stockholmarnas liv då och nu. I vandringarna låter vi husen och gatorna bli scen för stadens olika berättelser. Hus, gator och torg där händelserna utspelade sig finns ju ofta kvar!

För att fortsatt kunna följa riktlinjer vad gäller covid-19 och ge en bra upplevelse för alla så delar vi upp klassen i två mindre grupper med en pedagog till varje grupp. Det betyder att det är max 15 elever i varje grupp och det innebär ingen merkostnad för skola. Våra vandringar är 1–1,5 timme och priset är 1 300 kronor.

Du kan läsa mer om de olika skolprogrammen under respektive rubrik. Hittar du inte det ämne eller plats du söker – hör av dig till bokningen så kan vi diskutera vilka möjligheter som finns.

Anpassade vandringar

Museets pedagoger har även stor vana vid elever med särskilda behov. Berätta om dina elevers behov vid bokningstillfället så lägger vi upp visningen efter vad som passar er bäst.

Matsäcksrum

Tyvärr kommer vi inte att ha vårat matsäcksrum "Hyllan" öppen för besökare under hösten. Detta på grund av rådande situatoin kring covid-19.

Bokning

Bokning och priser

Mer information

Hör gärna av dig till antikvarie Sara Danielsson om du vill veta mer om Stadsmuseets pedagogiska verksamhet och program (ej bokning).

E-post: sara.danielsson@stockholm.se

Uppdaterad