Lennart af Petersenspriset

Man i rock och hatt, med kamera hängande i band runt nacken, håller i en cykel i stadsmiljö.
Lennart af Petersens på uppdrag.

Lennart af Petersenspriset instiftades 2004 och är Stockholms stads fotopris i fotografen Lennart af Petersens namn. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö.

Lennart af Petersens (1913–2004) började sin fotografiska bana 1933 hos Jonals & Co på Bredgade i Köpenhamn. Åren 1942–78 var han fotograf vid Stockholms stadsmuseum där han kom att dokumentera huvudstaden, inte minst under omvälvningen av City.

Lennart af Petersenspriset delas ut vartannat år. Prissumman är på 100 000 kronor och pristagaren får också möjlighet att ställa ut på Stadsmuseet.

Pristagare 2019: Anders Petersen

Fotografen Anders Petersen tilldelas Stockholms stads hederpris. Priset delas ut i Stadshuset den 16 augusti.

”Anders Petersen är en av de stora inom svensk fotografi som påverkat generationer av yngre fotografer. Det är särskilt glädjande att med detta pris lyfta fram hans insatser för Stockholm där han levt och verkat under hela sin karriär vid sidan av sina många fotografiska resor runt om i Sverige och världen”, säger Anna Tellgren, ledamot i juryn Lennart af Petersenspriset.

Utställningen Anders Petersen – Stockholm visas på Liljevalchs 17 maj–1 september 2019.

Årets jury för Lennart af Petersenspriset består av Anna Tellgren (intendent fotografi Moderna Museet), Per Kronestedt (verksamhetschef Centrum för Fotografi), Johan Stigholt (fotograf Stadsmuseet).

Tidigare pristagare

2013: Catharina Gotby