En sista färdknäpp före döden …

Hör Åsa Mähring på Stadsmuseet berätta om dödsdömdas sista sup på Källaren Hamburg.

När den dödsdömda skulle avrättas gick den sista färden från något av stadens fängelser, längs Götgatan mot Skanstull. I korsningen Götgatan och Folkungagatan låg en krog som hette Källaren Hamburg. Där gjordes ett traditionsenligt stopp.

Källaren Hamburg nämns redan på 1670-talet och var en av stadens mest kända krogar. Där fanns nämligen Sista-supen-skåpet. Den man eller kvinna som snart skulle dö fick gå in på krogen och dricka ett sista glas brännvin, porter eller champagne. I glaset ristades sedan namnet på den dödsdömda in. Glaset ställdes därefter i Sista-supen-skåpet så att alla kunde se det.

Väl framme vid galgbacken fick den dödsdömda välsignelsen och syndernas förlåtelse av en präst. Den som skulle avrättas fick ibland säga några ord.

Hängning var en vanlig avrättningsmetod till och med början av 1800-talet. Därefter verkställdes alla dödsdomar genom halshuggning. Sedan slutet av 1600-talet ägde de flesta avrättningar i Stockholm rum på galgbacken nära Skanstull, utanför staden. Innan dess låg stadens avrättningsplats på Stigberget på Södermalm, i närheten av dagens Katarina kyrka.

Länge användes avrättningarna som avskräckande exempel. Det samlades publik som såg på och liket fick hänga kvar så att alla kunde se hur det gick för den som bröt mot lagen. Avrättningsplatsen vid Skanstull användes för sista gången den 8 januari 1862. Då avrättades soldaten Per Viktor Göthe för rånmord. Fyra till fem tusen personer var där och tittade på.

Offentliga avrättningar avskaffades år 1877, avrättningarna flyttade istället in i fängelserna. Då behövdes inte galgbacken längre och människor glömde så småningom vad platsen hade använts till tidigare.

1936 grävde byggnadsarbetare undan jord för att ge plats åt förorten Hammarbyhöjden. De gjorde ett skrämmande fynd. I jorden låg flera skelett och polisen kom för att utreda ett massmord. Snart förstod polisen att arbetarna hade hittat den gamla galgbackens begravningsplats.

1908 stängde Källaren Hamburg och huset revs år 1912. Sista-supen-skåpet finns idag på Stadsmuseet. Ingen vet vart samlingen med alla glas tog vägen. Galgbacken är ett fornminne men det enda som finns kvar är en stenhög i en park i Hammarbyhöjden.

Uppdaterad