Nya Stadsmuseet 2019

Två kvinnor i historiska kläder och parasoll står framför Stadsmuseet.
Fortfarande är vårt hus en byggarbetsplats, men i januari 2019 öppnar vi igen! Foto: Mattias Ek.

Stockholms historia är ett äventyr. 18 januari 2019 får du uppleva den på nya sätt när vi åter öppnar Stadsmuseet vid Slussen!

Vi måste senarelägga öppnandet av Stadsmuseet vid Slussen till 18 januari 2019. Det beror på att renoveringsarbetet tagit längre tid än beräknat då det är komplicerat och svårt att kombinera moderna funktioner med ett gammalt hus från 1600-talet.

När vi öppnar igen i januari välkomnar vi dig till ett museum med plats för dubbelt så många besökare som tidigare. I en helt ny utställning får du uppleva Stockholms historia från år 1527 fram till idag. Här möter du människor, händelser och miljöer som tillsammans berättar om stadens utveckling.

Du får följa med på en hisnande resa från en liten plats i norra Europas utkant till en urban, skandinavisk metropol. Vi tar dig från stormaktsdrömmar till förortspunk via rännstensromantik, ölhallar och folkhemsideal.

En ny restaurang med kafé öppnar i huset. I museets nya butik hittar du allt från böcker om Stockholm till affischer och unika presenter. I den nya Salongen får du hjälp med frågor om Stockholm, delta i samtal och föreläsningar om stadens historia, samtid och framtid.

Vi syns i januari!

Smakprov på innehållet i vårt nya museum

Vi öppnar med en helt ny utställning om Stockholm

Stadsmuseet börjar i 1500-talets stad och slutar i nutiden. I magasinen och arkiven finns tusentals föremål och dokument som väntar på att få berätta sina historier: vaxdockor, arkeologiska fynd, fotografier, stolar, dörrar, skulpturer, märkliga manicker, målningar, kakelugnar och mycket mer. Stadsarkivet bidrar med brev, kartor, ritningar och andra dokument som speglar stadens utveckling. Bilder, filmer, animationer och möten med historiska personer kommer att ta med dig på en hisnande resa genom huvudstadens historia. Och staden före 1500-talet, den historien berättas på Medeltidsmuseet.

Under tiden dyker Stadsmuseet upp i andra sammanhang. Faktarummet träffar du hos Stadsarkivet fram till och med 14 juni 2018. Och vi stadsvandrar i stort sett varje dag!

Fastighetskontoret ansvarar för renoveringen av själva byggnaden. Läs mer om renoveringen på Stockholm växer

Läs om Stadsmuseets byggnad och historia