Om Stadsmuseet

Museet är tillfälligt stängt

Museet är stängt tills vidare med anledning av situationen kring coronaviruset (covid-19). Alla program och vandringar är inställda till och med 17 maj 2021. Följ gärna våra digitala visningar! Läs mer om corona och ditt besök

Dekorerat fönsterparti med utsikt över Slussen
Foto: Mattias Ek.

Stadsmuseets uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.

Stadsmuseet är en kunskapsinstitution som värnar om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.

På Stadsmuseet vid Slussen blir Stockholms historia levande och kommer nära. I vår fasta utställning får du följa stadens utveckling utifrån stockholmares liv, från år 1527 till idag.

Du kan ta del av tillfälliga utställningar, visningar, stadsvandringar och andra aktiviteter som ger möjlighet till upplevelser, lärande och fördjupning för både barn och vuxna. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om vad som händer framöver!

I museets bibliotek och forskarsal Salongen kan du studera på egen hand. I våra digitala kanaler finns rika källor till Stockholms historia alltid tillgängliga. Och om du vill kan du följa oss i sociala medier där vi tillsammans skapar berättelsen om vår stad.

Tillsammans med Medeltidsmuseet (Stadsmuseets systermuseum), Stockholm konst och Stockholmia – forskning och förlag bildar Stadsmuseet avdelningen Museer och konst, en del av Stockholms stads kulturförvaltning.

Vänförening

Samfundet S:t Erik är Stadsmuseets vänförening. Ett medlemskap i samfundet ger dig möjlighet att uppleva både Stockholms historia och vara med och forma framtidens Stockholm i en rad olika forum. Du får även rabatt på många av Stadsmuseets program.