Stockholms bokhelg: Julmarknad

""

Lördag 3 december

Vi bjuder på glögg och pepparkakor.

Mingla med förlag och lyssna på författarsamtal, föreläsningar och uppläsningar.

Utställare

Stadsmuseets butik

Du får 15 % rabatt på alla böcker i butiken under dagen.

Författarsamtal

Hörsalen, plan 2

12.00–12.30 Handbok för unga häxor

Linda Spåman är konstnär, illustratör och författare. Hon har tillsammans med Håkan Westesson skapat den illustrerade ”Handbok för unga häxor”. Boken är en guide för alla som vill göra sin första resa in i magins värld. Linda samtalar med Moa Elf Karlén och efteråt  ges möjlighet att få sin framtid spådd av en äkta Spåman!

12.30–13.00 Kampen mellan rasbiologin och demokratin

I år skulle det svenska rasbiologiska institutet ha fyllt hundra år. Om det hade funnits kvar. Det lades ned 1958 och med tiden har en rad felaktigheter och missförstånd kommit att prägla dess eftermäle. Här får vi höra Ola Larsmo berätta om sin bok ”Lektion 11 – en bok om rasbiologi” där han vänder på stenar i det svenska historiemedvetandet.

13.00–13.30 Att teckna med ord

Joakim Pirinen slog igenom med den ikoniska serien om Socker-Conny. Nu är han aktuell med ”Familjen Död – en absurd kriminalroman”. Serietecknaren Nina Hemmingsson har också gett sig på text utan bild i romanen ”Rum utan titel”. Här möter du dem!

13.30–14.00 Var går konstens gränser?

När Lars Vilks tragiskt förolyckades 2021 lämnade han efter sig ett olöst problem för samtidskonstens institutioner. Hur ska museichefer, curatorer och kritiker nu ta sig an det centrala verket ”Profeten M. som rondellhund”? Ett konstverk vi alla ingår i – men som konstvärlden gjort sitt bästa för att stänga ute. Vad har vi lärt oss om konst och yttrandefrihet av Lars Vilks? Medverkande: Mårten Arndtzén, Marianne Lindberg De Geer och Thomas Olsson.

14.00–14.30 Poesi skriven i cell

Den i Kina frihetsberövade svenske poeten och förläggaren Gui Minhai blev mycket uppmärksammad för sin diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” (Kaunitz-Olsson). 2019 erhöll Gui Minhai Svenska PEN:s Tucholskypris. I november i år erhöll författaren och poeten Perhat Tursun Tucholskypriset. Tursun sitter isolerad i ett fängelse bara för att han utövat sin yttrandefrihet.

Människorättsaktivisten Kurdo Baksi och bokförläggaren Martin Kaunitz pratar här om yttrandefrihet. Svenska kulturpersonligheter läser dikter av fängslade författare: Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen, Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Abdushukur Muhammet, svensk-uigurisk poet, Mia Wendel, radiojournalist.

14.30–15.00 Släkthistoria i åtta generationer

Med ”Nu levande – Tredje Monikabok” går Sara Lövestam i mål med sin storslagna släktsaga som hyllats unisont av läsare och kritiker. Trilogin om Monika är Lövestams största romanprojekt hittills. Romanserien är en humoristisk, smart och varm skildring om barnlängtan, släktarvets betydelse och om att hitta sin plats i livet. Romantrilogins huvudperson är Monika, men vi får även följa Monikas släkthistoria i åtta generationer.

15.00–15.30 Historiska romaner i Stockholm

Anna Laestadius Larsson skriver historiska romaner, alla med kvinnors liv i fokus. Här berättar hon om sin nya roman ”Törnrosens triumf”, en tidsresa till 1800-talets mitt med ett myllrande persongalleri där kända historiska personer som Fredrika Bremer, Wendela Hebbe, Lars Johan Hierta och Carl Jonas Love Almqvist dyker upp. Men framför allt är det berättelsen om Sofie Sager, en ung kvinna som vågade tro på sig själv även när ingen annan gjorde det.

15.30–16.00 Hur mycket yttrandefrihet tål Sverige?

Från Koranbränningarna i våras till den nyligen antagna spionerilagen och Elon Musks övertagande av Twitter. Yttrandefriheten har stått i centrum för debatten 2022. Hur långt sträcker sig rätten att kränka? När är det rätt att kringskära yttrandefriheten? Och är självcensur ett värre hot? Medverkande: Sakine Madon, politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning och författare till ”Inget är heligt”, Torbjörn Elensky, författare till ”Absolut text” och medverkande i antologin ”Skör demokrati”, och Martina Stenström, förlagschef på Fri Tanke.

16.00–16.30 Fabler och fantastik

Karin Tidbeck är en internationellt erkänd fantastikförfattare som skriver i det hen menar är en svensk tradition; samma fåra som tidigare plöjts av författare som Selma Lagerlöf, Inger Edelfeldt, Torgny Lindgren eller John Ajvide Lindqvist. Hör ett samtal mellan Karin Tidbeck, aktuell med ”Minnesteatern” (The Memory Theater) och John Ajvide Lindqvist, nu aktuell med både skräckromanen ”Verkligheten” och deckaren ”Skriften i vattnet”, om att fabulera, skriva fram nya världar och lyckas – trots eller tack vare avsteg från realismen. Moderator: Nanna Olasdotter Hallberg, programledare, krönikör och komiker.

Med reservation för ändringar i programmet. För senaste information, se Stockholms bokhelgs webbplats

I samarbete med Stockholms bokhelg.