Skrönor, sång & ärtsoppa

""
Gör som känt folk – ät ärtsoppa. Massor av ärtsoppa.
 • Öppettid

  Torsdag 24 november

  16.30–18.30

 • Pris

  Buffé 125 kronor

  Med hemgräddade pannkakor. Betalas på plats i kaféet.

 • Plats

  Stadsmuseet

  Kaféet, plan 0

Riktig ärtsoppa tillagad från grunden, både vego och klassisk med fläsk. Till det berättelser om ärtsoppans historia och sång!

Torsdag 17 och 24 november 16.30–​​18.30
Torsdag 1, 8 och 15 december 16.30–​​18.30

Ciceron: Lena Lövdahl, skådespelare

Ärtsoppsfakta

Gas

Helt i gasen kan man bli, och då menar vi här i ett erotiskt sammanhang. Under antiken menade man att ärter och bönor hade afrodisiakiska egenskaper och kunde få igång även den mest torrkvistade efter en måltid.

Plural

Ärter eller ärtor? Det kan vara så att du känner att ”ärter” passar när vi pratar om dem i mängd, ”ärtor” handlar om varje enskild ärta. Eller att ärter är pluralformen av ärt, ärtor är pluralformen av ärta. Eller att ärtorna kom först på 1700-talet, tidigare hade vikingar och andra använt ”ärter” utan större problem tycks det. Men uttrycket ”ärter och fläsk” är förmodligen att föredra.

Förgiftning 1

Huruvida Erik den fjortonde dog av förgiftad ärtsoppa tvista de lärde. Så därför har vi i stället Gustav Vasa på bilden som ser att ha ätit mycket god ärtsoppa i sina dagar och blivit om inte stark så i varje fall stor.

Förgiftning 2

Däremot innehåller råa eller halvkokta ärtor lektiner som kan orsaka besvär såsom illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Vid blötläggning och kokning så förstörs däremot lektiner och blir ofarliga.

Näringsrik

Ärtan är en baljväxt, liksom jordnöten. Rik på protein, B-vitamin, fiber och järn.

Torsdagsklassiker

Varför frossar vi i ärter och fläsk på torsdagar? Kanske för att man under den katolska tiden inte åt något kött på fredag, Jesus dödsdag. Fast säl gick bra då den var en fisk på den tiden.

Senap

Varför blir soppan så härligt tjockgrötig efter tillsats av ett par duktiga skedar senap? Det vet man inte.