Staden & vi: Grosshandlare Hammarstrands slaganfall och död

Oljemålning, rumsinteriör med tre personer, bland annat den sjuke grosshandlaren.
Grosshandlare C. F. Hammarstrands slaganfall och död den 10/9 1853. Julius Alexis Wetterbergh, 1853.

Tisdag 18 oktober

Droppa in

Salongen, plan 1

En kort föreläsning om den märkliga målning som visar hur grosshandlare Fredrik Hammarstrand dör av en stroke i sin soffa 1853.

Interiören är från bostaden på Hornsgatan 75 och på bilden syns även husmamsellen Gustava och svärdottern Catharina Sofia. Hör om målningen och vad den kan berätta om de avbildade personerna och deras tid.

Föreläsare: Hedvig Schönbäck, antikvarie

Programinfo

Föreläsningen är 20–30 minuter. Därefter finns tid att ställa frågor.

Staden & vi

I programserien Staden & vi möter du Stadsmuseets personal som berättar om vår stad genom aktuella projekt, dokumentationer och arbetsområden. Under hösten 2022 utgår alla föreläsningar från artiklar i årsboken ”Stadsvandringar 19”.

Stadsvandringar 19