Fullbokat: Skrivarkurs med Anna Laestadius Larsson

Hösten/vintern 2022/2023

Kursavgift 4 900 kronor

Stadsmuseet, Stadsarkivet

Programmet är fullbokat. Håll utkik efter nya kurser nästa år!

Har du författardrömmar med manus i byrålådan? Är du nyfiken på att gräva i Stockholms förflutna, kanske om en historisk person du vill veta mer om?

Då får du under sex kvällar i höst och vinter en unik möjlighet att lära dig hantverket och hemligheterna bakom den verklighetsbaserade historiska romanen och vägledning till arkivens gömda skatter.

Författaren Anna Laestadius Larsson lär ut sina metoder och tips för ett lustfyllt skrivande med historien som grund. Du får veta var du hittar historiska källor och vad de kan berätta. Du får lära dig sätt att gestalta en försvunnen plats, levandegöra det förflutnas människor och återge samtal som kanske ägt rum.

Kursplan

Kurstillfällena äger rum kvällstid på Stadsmuseet och Stadsarkivet.

I avgiften ingår:

• fika/lättare mat och dryck vid varje tillfälle
  • kursdokumentation
  • fribiljett till temavisningen ”Stockholmskan” på Stadsmuseet
  • handboken Arkivism (Stockholms Kvinnohistoriska/Volante)
  • bok från Piratförlaget
  • signerad bok av författaren
  • avslutningsmiddag
  • kursdiplom.

Introduktion

Torsdag 29 september 17.00–19.00
Stadsmuseet, Källarstugan

Anna Laestadius Larsson och Stadsmuseets forskningschef Rebecka Lennartsson ger en introduktion till kursen. Anna berättar om sin relation till Stockholms historia. Varför skriva historiska romaner? Vad är herstory? Och vad vill just du berätta? Vi samtalar om historiens och berättandets betydelser. Du får med dig en inspirerande uppgift till nästa träff.

Från idé till färdig manus

Torsdag 20 oktober 17.00–19.00
Stadsmuseet, Källarstugan

Här får du tips på hur du bygger upp en berättelse utifrån historien. Hur går du från idé till text? Hur hittar du inspiration, skrivandets lust och kreativitet? Anna Laestadius Larsson visar på metoder utifrån deltagarnas idéer – och en uppgift till nästa träff.

Källor till din berättelse

Torsdag 3 november 16.30–19.30
Stadsarkivet

Vilka källor kan finnas till just din historia? Historikern, arkivarien och författaren Mats Hayen vid Stadsarkivet, känd från bland annat SVT:s ”Vem tror du att du är?”, ledsagar oss in i arkivens gömmor. Här får du tips om sökvägar och höra om arkivmaterial, från kriminalfotografier och rättegångsprotokoll till barnhemsbrev och dagböcker.

Miljö, gestaltning och konsten att läsa en bild

Torsdag 10 november 17.00–19.00
Stadsmuseet, Salongen

Kliv in i den dolda historien! Rebecka Lennartsson ger en introduktion till kvinnornas platser i stadens samlade minne. Vi pratar vi om dold historia och alternativa källor. Vad kan bilder, kartor och föremål berätta om det förflutna? Och hur kan de användas för att gestalta försvunna platser, händelser, miljöer och människor? Anna Laestadius Larsson berättar om skrivandets möjligheter och utmaningar. Samtal utifrån deltagarnas skrivande.

Språk, stil och dialog

Torsdag 24 november 17.00–18.30
Stadsmuseet, Källarstugan

Hur blåser man liv i det förflutnas människor? Hur använder man språket för att skapa tidskänsla utan att det bir obegripligt? Hur kan man undvika anakronismer? Anna Laestadius Larsson belyser språkets möjligheter och utmaningar i den historiska romanen, utifrån deltagarnas skrivande.

Avslutning

Torsdag 12 januari 17.00-19.30
Stadsmuseets restaurang

Kursen avrundas med gemensam middag med frivillig uppläsning av skrivaralster och ett samtal om hur du går från manus till bok. Vad vill förlagen ha? Piratförlaget berättar om hur du kan pitcha din bokidé.

Kursanmälan

I samband med att du betalar kursavgiften får du gärna skicka in en kortfattad presentation av dig själv och berätta kort vad du vill få ut av kursen. Mejla till: konferens.stadsmuseet@stockholm.se

Anmälan senast 26 augusti 2022.

I samarbete med Stadsarkivet, Piratförlaget och Stockholms Kvinnohistoriska