Stockholm och all världens dockteater

""
Föreställningen Alice i Underlandet. Foto: Matilda Rahm.

Torsdag 22 september

100/50 kronor

Biljettsläpp 16 augusti

Köp biljett

Hörsalen, plan 2

Hör om dockteaterns långa historia: skaparna, scenerna och utvecklingen av konstformen.

Åtminstone sedan 1600-talet har stockholmarna kunnat se teater framförd av dockor. Länge var det bara som gästspel, men från 1800-talets mitt har det funnits dockteater i Stockholm.

Precis som inom all scenkonst i Sverige var dockteatern ursprungligen en import som sedan kom att försvenskas. Kasperteatern på Djurgården, och dockkarikatyrerna av kändisar på 1909 års Stockholmsutställning, är några exempel.

Med Marionetteaterns grundande 1958 fick Stockholm en konstnärlig teater för dockor. Michael Meschke startade den lilla teatern vid S:t Eriksplan och 60 år senare är den en vital, egen scen i Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg.

Boken ”Marionetteatern – på väg sedan 60 år” skildrar teatern, dess historia och nutid, dess trådar till världens klassiska traditioner och till modernismen. Bokens författare, Margareta Sörenson, visar bilder och berättar.

Lokalen är utrustad med hörslinga.

Programtips