Johan Sevenbom, långsam, fattig och medelmåttig konstnär – med guldkant

Oljemålning: äldre stadsmiljö.
Utsikt från Brunnsbacken över Saltsjön. Södra Stadshusets norra flygel till höger (Stadsmuseets byggnad idag). Johan Sevenbom, 1773.

Tisdag 20 september

175/85 kronor

Biljettsläpp 16 augusti

Köp biljett

Hörsalen, plan 2

Trots att Johan Sevenbom inte gått till konsthistorien har landskapsmålaren fått en egen sal på Stadsmuseet där tolv av hans detaljerade målningar av Stockholm hänger.

Alla är från senare delen av 1700-talet och formar tillsammans ett makalöst tidsavtryck av staden.

När man begrundar tavlorna infinner sig känslan av att vara i Bellmans Stockholm. Det kanske inte är så konstigt, Sevenbom kände vår store poet som även var den som skrev och framförde landskapsmålarens gravkväde 31/12 1794.

I detta föredrag får ni höra om målningarna, om konstnärens liv och hur det är intressant för oss idag. Sevenboms ständiga rädsla för att vara en medelmåtta är något alla kreativa personer känner igen. Likaså hans långsamhet som är lika delar noggrannhet och svårighet att veta när ett verk är klart.

Föreläsare: Johan Theodorsson, skådespelare och berättare

Kvällen inleds med ett tidstypiskt verk av musik, text eller karaktär av Lena Lövdahl, skådespelare och musiker.

I biljetten ingår snittar och alkoholfri dryck.

Lokalen är utrustad med hörslinga.