Rörby med gäster

""
 • Öppettid

  Torsdag 1 september

  18.00–19.30

 • Pris

  100/50 kronor

  Biljettsläpp 16 augusti

  Köp biljett

 • Plats

  Stadsmuseet

  Hörsalen, plan 2

Möt människorna som var med och formade den moderna staden i en serie samtal med arkitekturhistorikern, författaren och folkbildaren Martin Rörby.

Centrala Stockholm har genomgått stora förändringar sedan början av 1960-talet. De miljöer vi idag rör oss i och känner som våra är i hög grad resultatet av alla de ingrepp och omfattande satsningar som skett de senaste 60 åren.

Hur såg förutsättningarna ut? Vilka ambitioner fanns? Var kom inspirationen ifrån? Vad lyckades – och vad lyckades inte? Samtalen under hösten kretsar kring dessa och andra frågor som handlar om stadens utveckling i vår nära historia.

Kvällens gäst är Tage Hertzell. 

Tage Hertzell är född 1928 och utbildades till arkitekt vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och examinerades därifrån 1954. Efter examen anställdes han hos den äldre kollegan Gösta Åberg och medverkade bland annat i arbetet med den då nya Konstfackskolan vid Gärdet. Från 1958 var han delägare i A4 Arkitektkontor AB. Det var under den tiden som han gjorde sin viktigaste insats i Stockholms aktitektur: som ansvarig för utformningen av Garnisonen (Karlahuset). Det väldiga kontorskomplexet för statlig förvaltning vid Karlavägen som stod färdigt 1972.

Hertzell har alltid intresserat sig för industriellt byggande, särskilt betongens rika möjligheter. Hans bok ”Betongens yta” är numera en klassiker. Efter utgivning 1984 har boken publicerats i ytterligare fyra utgåvor, den senaste 2013.

Tillgänglighet

Lokalen är utrustad med hörslinga.

Tillfällen hösten 2022

Torsdag 1 september 18.00–19.30
Torsdag 6 oktober 18.00–19.30
Torsdag 17 november 18.00–19.30