Protesternas Södermalm

En grupp upprörda människor utanför ett hus.
Crusenstolpska kravallerna 1838. Folkhopen kastar sten mot Södra stadshusets (nuvarande Stadsmuseet) fönster mot Götgatan. Samtida anonym litografi.

Torsdag 25 augusti

120/60 kronor

Södermalm

Samlingsplats står på biljetten

Vi vandrar genom 300 år av strejker, stenkastning, husockupationer och andra stormiga protestyttringar.

Demonstrationer, upplopp och kravaller har genom åren rasat utmed Södermalms gator och torg. Protesterna – med eller utan plakat och politiska slagord – har tillsammans med polisingripandena ofta satt djupa avtryck i stadens historia.

Du får under vandringen höra om potatisrevolutionen och kvinnoupplopp, ungdomskravaller, gatubråk och aktionsgruppen mot rivningen av kvarteret Mullvaden.

Guide: Erik Gunnarsson, museipedagog

Sträcka

Cirka 2,5 kilometer

Vandringen är tyvärr inte tillgänglig för personer med rullstol eller barnvagn på grund av trappor.

""
Hämta höstens tryckta program!