Finissage: Nationella minoriteter i Stockholm

Flaggor och symboler; text: Vems är du?

Lördag 20 augusti

Gratis biljett till visning

Tunnvalvet, plan 0
    Stadsmuseets gård

Festlig avslutning av utställningen med litteratur, dräktvisning, dokumentärfilm, musik och berättande.

På gården möter du intresseföreningar och aktörer som verkar för nationella minoriteter.

Nationella minoriteter i Stockholm

Tunnvalvet, plan 0

I utställningen visas nytagna fotografier av Johan Stigholt. Utställningen ger historiska tillbakablickar men bygger på människors berättelser här och nu. Det är erfarenheter och minnen som rymmer samhörighet, tystnad och stolthet, sorg och upprymdhet.

Utställningen Nationella minoriteter i Stockholm

12.15 Finissagetal

Stadsmuseets gård

Katarina Luhr, Stockholms borgarråd för nationella minoriteter, avslutningstalar.

12.30 Finskromska dräkter

Foto: Naina Helén Jåma

Sömmerskan Laimi Lindgren visar finskromska dräkter och berättar om material, teknik, historia och betydelse.

13.00, 15.00 Visning av utställningen

Tunnvalvet, plan 0, begränsat antal

Guidad visning med fokus på de nationella minoriteterna i Stockholm då och nu. Vi börjar i utställningen i Tunnvalvet och fortsätter runt i Stockholmsutställningen i huset.

Guide: Erik Gunnarsson, museipedagog

Biljett

Förboka gratis biljett till visningen

12.30–13.30 Självbilder och dokumentära drömmar

Salongen, plan 1

Ett filmprogram med personliga kortdokumentärer som har skapats under dokumentära berättarworkshops, med olika teknik. Personerna som delar med sig av sin verklighet i filmerna lever sina liv i ständig rörelse mellan Rumänien och Sverige. En del är romer. Här får vi ta del av deras subjektiva berättelser om längtan, drömmar, saknad och kärlek.

Arrangeras av Föreningen Mantaray Impact med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturförvaltningen Region Stockholm och ABF

12.45 Romska brobyggare

Stadsmuseets gård

Romska brobyggarna i Stockholm stad informerar om sitt arbete.

13.00 Konsert: Finska kören i Stockholm – Tukholman suomalainen kuoro

Foto: Seija Sjöstedt

Den sverigefinska kören bildades 2018 och har för närvarande 25 medlemmar. Körledare Petra Rönkkö har länge lett finska körer både i London och i Stockholm. Kören sjunger i huvudsak på finska och har en bred repertoar av sånger från olika tider.

13.30 Channa Riedel

Stadsmuseets gård

Channa Riedel, musiker och poet, läser en dikt.

13.30–14.30 Finska berättelser

Salongen, plan 1

Tarja ”Taikku” Saarikko, Liisa Liikala, Sirpa Humalista, Terttu Isohanni och Anne Harbom Jäderlund läser egenskrivna berättelser om mötet med Stockholm. På finska.

13.45 Samisk närvaro

Stadsmuseets gård

Ylva Gustafsson jojkar och talar om hur stort Saepmie egentligen är. Kerstin Andersson berättar om sin bok om Unna Saiva – en offerplats vars föremål stals och förvaras i Stockholm. Tillsammans reflekterar de över att det är 100 år sedan Rasbiologiska institutets tillkomst.

14.00 Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar i Stockholm

Stadsmuseets gård

Stockholmia förlag presenterar fem nyskrivna essäer om de nationella minoriteternas historia i Stockholm.

14.30 Konsert: The Magnettes

Foto: Annica Zion

The Magnettes – Sanna Kalla och Rebecka Digervall – kommer från Pajala men har hela världen som scen. Sagt om bandet: ”The Magnettes visar gång på gång prov på nyskapande musik med sin säregna blandning av pop och punk samt med texter som ofta knyter an till både småstaden och orättvisor.”

""
Hämta höstens tryckta program!