De nationella minoriteternas historia i Stockholm

Modeller av en husvagn och en bil med gruppfoto med människor i bakgrunden.
Modell av romsk boplats omkring 1960, ur Stockholmsutställningen. Foto: Johan Stigholt.

Tisdag 14 juni

100/50 kronor

Samlingsplats står på biljetten

En temavisning om både rik kultur och förtryck i vår stad, från 1500-talet till idag.

Sveriges nationella minoriteter och urfolket samerna har en lång och rik historia i Stockholm. I århundraden har de levt och verkat här i en mångkulturell och flerspråkig stad. De har också drabbats av förtryck: förföljelse, förbud, rasbiologi, försvenskningspolitik.

Under visningen tittar vi närmare på de fem nationella minoriteternas historia – judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Vi utgår från Stadsmuseets utställning om Stockholms historia sedan 1500-talet.

Visningen avslutas i utställningen ”Nationella minoriteter i Stockholm” som belyser de nationella minoriteternas villkor både då och nu.

Guide: Erik Gunnarsson, museipedagog

Det går bra att komma fram med rullstol och med barnvagn.

Tillfällen våren 2022

Tisdag 8 februari 17.30–18.15
Tisdag 17 maj 17.30–18.15
Tisdag 14 juni 17.30–18.15

Nationella minoriteter i Stockholm

Programmet arrangeras inom Stadsmuseets projekt om de nationella minoriteterna och urfolket samer i Stockholm. Utställningen ”Nationella minoriteter i Stockholm” visas 29 januari 2022–22 augusti 2022. Nationella minoriteter i Stockholm

Stockholmsutställningen

""
Hämta gärna vårt tryckta program!