Köksvägen till historien

Huvudentré bredvid smalare ingång märkt Till köken.
Ulrikagatan 15. Foto: Siv Rahm, 1962.
 • Öppettid

  Torsdag 14 april

  18.00–20.00

 • Pris

  120/60 kronor

 • Plats

  Östermalm

  Samlingsplats står på biljetten

Följ med till pampiga portar och gömda rum i förra sekelskiftets Östermalm och upptäck portvakternas och köksornas hemliga värld.

Under vår vandring stannar vi till vid ett antal portar och köksingångar med vars hjälp vi förflyttar oss till förra sekelskiftets Stockholm. Genom att studera entréernas utformning avkodar vi arkitekturens inbyggda meddelanden och försöker förstå vilka tidsspecifika normer och ideal som arkitekter och byggherrar byggt in i bostäderna.

Vandringen placerar (bo)stadens gränser, öppningar och passager i centrum och fokuserar på tidens klass- och genusrelationer.

Vem tog sig in genom de stora och pampiga portarna vid det Bünsowska huset vid Strandvägen? Och vad hände egentligen i kökstrapporna vid Ulrikagatan 15, passager som var byggda för att dölja både individer och rörelser? Och portvakterna, som balanserade på tröskeln mellan ute och inne, vilken roll hade de?

Vi startar vid det Bünskowska huset. Efter ett antal stopp vid hus byggda mellan 1880 och 1920 tar vi oss tillbaka till samtiden genom att avsluta vandringen vid de nybyggda Sveakvarteren intill Stockholms stadion.

Guide: Karin Carlsson, historiker

Sträcka

Cirka 2,5 kilometer

Tillgänglighet

Det går bra att ta sig fram med barnvagn eller med rullstol.

Tillfällen våren 2022

Torsdag 14 april 18.00–20.00
Tisdag 10 maj 18.00–20.00
Torsdag 9 juni 18.00–20.00

""
Hämta gärna vårt tryckta program!