Utsålt: Långlunch bland horor, tapetmakerskor och välpudrade modeoffer

""
Modehandlerska. Pehr Hilleström (1732–1816), arkiv: Nationalmuseum.

Lördag 19 februari

435 kronor

Programmet är utsålt.

Följ med till ett svunnet Stockholm, stinkande men ändå flärdfullt. Vi frossar i 1700-talets skönhetsideal, mode, sexhandel, superi, handlingskraft och yrkesstatus.

Du får höra om kvinnors villkor på andra sidan dikten, i den verkliga Ulla Winblads stad. Dagen avslutas med stadsvandringen ”Stockholm 1793”.

Lunchmeny

Maten som är inspirerad av 1700-talet serveras som en sittande buffé:

• hästkorv från Munsö
  • kardemummapotatis
  • laxmousse med nejlika
  • syrad svamp i krustad
  • kryddsill med hembakat knäcke
  • lantpaté med picklade lingon.

Mörkt/ljust lättöl och mineralvatten ingår.

Efterrätt

• kaffe och mjuk pepparkaka med kristyr.

12.00 Till bords och Bellmanvisor

Skådespelerskan Lena Lövdahl framför Bellmanvisor.

12.10 Ny ljudberättelse

Kvinnohistoriska berättar om podden Kvinnans plats och lanseringen av en ljudberättelse om Ulla Winblad.

12.15–12.35 Ulla Winblad – stolthet och skam på andra sidan dikten

Föreläsare: Rebecka Lennartsson, Stadsmuseets forskningschef och expert på prostitution under 1700- och 1800-tal. Hon har bland annat skrivit böckerna ”Mamsell Bohmans fall” och ”Ulla Winblad. Liv och legend”.

12.40–13.00 Självständiga yrkeskvinnor på Stockholms konstscen

Föreläsare: Mia Skott, historiker, författare och föreläsare; arbetar på en rad olika sätt för kvinnors rätt till sin egen historia och till gestaltningen av sina egna berättelser.

13.05–13.25 Skönhetsideal på 1700-talet

Föreläsare: Carolina Brown, som i en rad böcker skrivit om 1700-talets konst- och kulturhistoria, bland annat ”Skönhetens mask: historia om kropp och själ, ideal och verklighet”.

13.30 Kaffe och kaka

Vi bjuds på godsaker med inspiration från 1700-talet.

14.00–15.30 Stockholm 1793

Stadsvandring om en tid av ofattbar prakt, armod, smuts, nöd och förtvivlan utifrån författaren Niklas Natt och Dags romansvit.