I utställningen möter du nationella minoriteter i deras Stockholmsvardag. Stor invigning idag med mängder av program!
I galleriet på plan 2 möter du intresseföreningar och aktörer som verkar för nationella minoriteter. Här bjuder vi på snacks och det finns slöjd och böcker till försäljning.
Nationella minoriteter i Stockholm
Tunnvalvet, plan 0
I utställningen visas nytagna fotografier av Johan Stigholt. Utställningen ger historiska tillbakablickar men bygger på människors berättelser här och nu. Det är erfarenheter och minnen som rymmer samhörighet, tystnad och stolthet, sorg och upprymdhet. Läs mer om utställningen Nationella minoriteter i Stockholm
Program
12.00–15.00 Skapa ditt eget språkporträtt
Tunnvalvet, plan 0, droppa in
Var sitter språket i kroppen? Utforska och känn efter i vår flerspråksinspirerande verkstad! Läs mer om Språkporträttworkshop
12.15 Invigningstal
Hörsalen, plan 2
Stockholms borgarråd för nationella minoriteter, Katarina Luhr, inviger utställningen.
12.30 och 14.00 Finskromska dräkter
Hörsalen, plan 2
Foto: Naina Helén Jåma
Sömmerskan Laimi Lindgren visar finskromska dräkter och berättar om material, teknik, historia och betydelse.
12.30–13.30 Självbilder och dokumentära drömmar
Salongen, plan 1
Ett filmprogram med personliga kortdokumentärer som har skapats under dokumentära berättarworkshops, med olika teknik. Personerna som delar med sig av sin verklighet i filmerna lever sina liv i ständig rörelse mellan Rumänien och Sverige. En del är romer. Här får vi ta del av deras subjektiva berättelser om längtan, drömmar, saknad och kärlek.
Arrangeras av Föreningen Mantaray Impact med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturförvaltningen Region Stockholm och ABF
12.45 Romska brobyggare
Hörsalen, plan 2
Romska brobyggarna i Stockholm stad informerar om sitt arbete.
13.00 Konsert: Finska kören i Stockholm – Tukholman suomalainen kuoro
Hörsalen, plan 2
Foto: Seija Sjöstedt
Den sverigefinska kören bildades 2018 och har för närvarande 25 medlemmar. Körledare Petra Rönkkö har länge lett finska körer både i London och i Stockholm. Kören sjunger i huvudsak på finska och har en bred repertoar av sånger från olika tider.
13.30 Channa Riedel
Hörsalen, plan 2
Channa Riedel, musiker och poet, läser nyskriven dikt.
13.30–14.30 Finska berättelser
Salongen, plan 1
Tarja ”Taikku” Saarikko, Liisa Liikala, Sirpa Humalista och Anne Harbom läser egenskrivna berättelser om mötet med Stockholm. På finska.
13.45 Samisk närvaro
Hörsalen, plan 2
Ylva Gustafsson jojkar och talar om hur stort Saepmie egentligen är. Kerstin Andersson berättar om sin bok om Unna Saiva – en offerplats vars föremål stals och förvaras i Stockholm. Tillsammans reflekterar de över att det är 100 år sedan Rasbiologiska institutets tillkomst.
14.30 Konsert: The Magnettes
Hörsalen, plan 2
Foto: Annica Zion
The Magnettes – Sanna Kalla och Rebecka Digervall – kommer från Pajala men har hela världen som scen. Sagt om bandet: ”The Magnettes visar gång på gång prov på nyskapande musik med sin säregna blandning av pop och punk samt med texter som ofta knyter an till både småstaden och orättvisor.”