Rörbys Stockholm: David Helldén

Inomhushissen är avstängd

Hissen mellan museets våningsplan är avstängd för underhåll till och med 31 januari. Detta påverkar tyvärr tillgängligheten i museet.

Fem höghus på rad i stadslandskap.
Hötorgscity med de fem ”trumpetstötarna” 1963. Foto: Okänd fotograf.

Torsdag 9 december

100/50 kronor

Hörsalen, plan 2

Martin Rörby föreläser om arkitekten som satte Stockholm på modernismens världskarta.

Redan 1929 belönades David Helldén (1905–1990) med andra pris i tävlingen om Gärdets stadsplan. Det var också i hög grad på grundval av hans förslag, inte förstapristagarens, som Tessinparken och den nya bebyggelsen däromkring formades.

Under decennierna efter andra världskriget stadfäste Helldén sin roll som den modernistiska arkitekturens främste företrädare i Sverige med Hökarängens centrum, Hötorgscity och Sergels torg samt den första etappen av Frescatiuniversitetet – alla projekt som uppmärksammades på bred front internationellt.

Hökarängen ståtade med världens första bilfria butiksgata. Sergelområdet utgjorde en konsekvent genomförd miljö av nytt slag, helt i klass med det bästa som skapades samtidigt på andra håll i världen. Och Frescati revolutionerade glasets användning som fasadmaterial.

Föreläsare: Martin Rörby, arkitekturhistoriker

Lokalen är utrustad med hörslinga

Rörbys Stockholm

I en serie spaningar låter vi författaren, debattören och folkbildaren Martin Rörby titta närmare på Stockholms arkitekturhistoria och utveckling.

Programtips

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök