Staden & vi: Att återskapa Klara 1952

Inomhushissen är avstängd

Hissen mellan museets våningsplan är avstängd för underhåll till och med 31 januari. Detta påverkar tyvärr tillgängligheten i museet.

Modell av stadsmiljö med hus, träd och bilar.
Stadsbyggnad pågår: här växer kvarteren kring Norra Smedjegatan fram. Foto: Mattias Ek.
 • Öppettid

  Tisdag 7 december

  17.00–17.45

 • Pris

  Gratis biljett

 • Plats

  Stadsmuseet

  Vid modellen i utställningen på plan 3

En kort föreläsning om hur Stadsmuseets miniatyr av Klarakvarteren tillverkades och om modellbyggarkonstens hemligheter.

Modellen i utställningen på plan 3 i Stadsmuseet visar kvarteren runt dagens Sergels torg, så som de såg ut i mitten av 1950-talet. Klarakvarteren revs i samband med cityomvandlingen men nu återuppstår såväl byggnader som gatuliv, in i minsta detalj.

Här får du höra om det lustfyllda i att återskapa en stadsdel som försvunnit, i miniformat. Med ibland okonventionella metoder och material har gator och nästan 500 hus, inget det andra likt, tagit form. Fyra millimeter höga franska flygpassagerare i metall har förvandlats till gråmurriga klarabohemer. Cyklar har klippts ut och bussar gått från ritningar till tredimensionella.

Under föreläsningen får du lära känna arbetet bakom detta hantverk: hör om arbetsprocess och metod, materialval och tekniker; se de hemmagjorda gjutformarna och få reda på hur alla fiberupplysta fönster tillverkades.

Föreläsare: Nisse Bergvall, modellbyggare och Katinka Bergvall, antikvarie

Programinfo

Föreläsningen är 20–30 minuter. Därefter finns tid att ställa frågor. Boka din biljett via vår e-tjänst. Ett fåtal biljetter finns att hämta i butiken samma dag.

Tillfällen hösten 2021

tisdag 14 september 17.00–17.45
tisdag 7 december 17.00–17-45

Staden & vi

I programserien Staden & vi möter du Stadsmuseets personal som berättar om vår stad genom aktuella projekt, dokumentationer och arbetsområden.

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök