Joseph Martin Kraus, 1700-talets himmelske kompositör

Torsdag 25 november

150/75 kronor

Hörsalen, plan 2

Musikalisk salong med gruppen Frihet, Barockt och Systerskap från ett gustavianskt Stockholm där tonsättaren som kallats ”den svenske Mozart” porträtteras i toner och ord.

”Här det jordiska af Kraus, det himmelska lefver i hans toner” lyder inskriptionen på monumentet vid kompositören Joseph Martin Kraus grav i Bergshamra, Solna. Kraus kom till Sverige från Tyskland 1778, han blev invald i Kungliga Musikaliska Akademien och hovkapellmästare hos Gustav III vid Kungliga Operan.

I detta program framförs delar av hans himmelska musik, däribland flöjtkvintetten i D-dur, även kallad ”Wienerflöjtkvintetten”, varvat med musik av hans samtida.

Musiken framförs på tidstypiska instrument och stammar delvis från våra svenska, unika och välbevarade historiska musiksamlingar.

Frihet, Barockt och Systerskap

Rebecka Karlsson, violin
Mirjam Pfeiffer, cello
Karin Ahnlund, viola

Gästartister

Olle Torssander, traversflöjt
Ulrika Westerberg, violin

Konserten genomförs med stöd från Helge Ax:son Johnsons Stiftelse.