Beckomberga sjukhus

Människor sitter utanför en stor byggnad på en gård.
Samlingssalen i mitten av sjukhusparken, omgiven av två stora vårdpaviljonger och en köksbyggnad. Foto: Nils Erik Åzelius, 1938.

Tisdag 26 oktober

120/60 kronor

Bromma

Samlingsplats står på biljetten

Vi vandrar genom det forna sjukhusområdet och hör om medicin, mentalsjukdom och människosyn under 1900-talet.

Beckomberga sjukhus stod klart 1935 och hade som mest över 2 000 intagna patienter samtidigt. Det gör Beckomberga till Sveriges största mentalsjukhus någonsin. Det mesta av verksamheten lades ner 1995 och det gamla sjukhusområdet har sedan dess byggts om till bostäder.

I vandringen berättar vi om några av de människor som format och formats av sjukhusets historia – intagna, vårdarbetare, anhöriga och vetenskapsmän. Vi diskuterar också hur synen på psykisk sjukdom har förändrats genom århundradena och lyfter fram platsens historia, som sträcker sig långt före sjukhusbygget och in i nutid.

Guide: Erik Gunnarsson, museipedagog

Sträcka

Cirka 2 kilometer

Det går bra att komma fram med barnvagn eller med rullstol.

Tillfällen hösten 2021

söndag 10 oktober 14.00–15.30