Flyttat: Rörbys Stockholm: Georg A. Nilsson

Museet är tillfälligt stängt

Museet är tills vidare stängt med anledning av situationen kring coronaviruset (covid-19). Alla program är inställda till och med 15 mars 2021. Läs mer här.

Folksamling på gården till ett stort stenhus.
Adolf Fredriks folkskola vid invigningen den 21 november 1910. Foto: A Almström.

Torsdag 11 mars

100 kronor

Biljettsläpp 2 mars

Hörsalen, plan 2

Programmet är flyttat till 20 maj.

En föreläsning om arkitektpionjären och skolornas mästare.

Några av de mest radikalt moderna och vågade byggnaderna i Stockholm strax efter förra sekelskiftet ritades av Georg A. Nilsson (1871–1949).

Ett exempel är hans eget hus med adress Regeringsgatan 88 som med slätputsade fasader, ospröjsade fönster och en balkong med enkelt rundjärnsräcke lätt kan tas för ett funkishus från 1930-talet, trots byggnadsåret 1906.

Nilssons specialitet var annars skolbyggnader. Bara i Stockholm svarade han för inte mindre än ett femtontal, däribland den rationella, industribetonade Matteus folkskola, de mer storslagna, slottsliknande Adolf Fredriks och Högalids folkskolor samt trillingskolorna i Enskede, Långbrodal och Örby.

Likaså ritade han den klassicerande signaturbyggnaden vid Fridhemsplan, Norra kommunala mellanskolan och dess ”lillasyskon”, folkskolan i Skarpnäck.

Föreläsare: Martin Rörby, arkitekturhistoriker

Lokalen är utrustad med hörslinga

Rörbys Stockholm

I en serie spaningar låter vi författaren, debattören och folkbildaren Martin Rörby titta närmare på Stockholms arkitekturhistoria och utveckling.

Programtips

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök