Rörbys Stockholm: Centralstationen

En stor stenbyggnad med mängder av bilar utanför.
Centralen på Vasagatan, okänd fotograf, årtal 1920–1930.
 • Öppettid

  Torsdag 28 januari

  18.00–19.00

 • Pris

  100 kronor

 • Plats

  Stadsmuseet

  Hörsalen, plan 2

En föreläsning om Stockholms port mot världen: igår, idag och i morgon.

Med Centralstationens öppnande 1871, alltså för nu 150 år sedan, förändrades förutsättningarna för resandet till och från huvudstaden för alltid. Liknelsen vid våra tiders internationella storflygplatser (före coronapandemin) må halta, men säger samtidigt något om stationens betydelse för Stockholm och dess fortsatta utveckling. Inte minst tydligt är det i närområdet, där gammal bebyggelse och ett småskaligt gatunät i flera omgångar bytts ut mot något nytt, modernare och mer storskaligt.

Det vi idag känner som city är i hög grad ett resultat av de här förändringarna. Samtidigt har Centralstationen som centrum i ett större transportnav blivit allt viktigare, vilket de utvecklingsplaner som nu är på gång är ett tydligt uttryck för.

Föreläsare: Martin Rörby, arkitekturhistoriker

Tillgänglighet

Lokalen är utrustad med hörslinga

Rörbys Stockholm, hösten 2020/vintern 2021

I en serie spaningar låter vi författaren, debattören och folkbildaren Martin Rörby titta närmare på Stockholms arkitekturhistoria och utveckling.

Programtips

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök