Staden & vi: Elsa Laula Renberg

Porträttfotografi av en kvinna.

Tisdag 19 januari

Gratis biljett

Salongen, plan 1

En kort föreläsning om en samisk aktivist och rättighetskämpe och hennes tid i Stockholm i början av 1900-talet.

Elsa Laula studerade i Stockholm och drev mycket av sin kamp härifrån.

Enligt Elsa Laula var det nödvändigt för samerna att organisera sig för att de skulle kunna påverka sin situation.Hon var därför med och bildade Lapparnes Centralförbund 1904, som var en samisk intresseorganisation. Elsa Laula blev därefter dess första ordförande.

Samma år publicerade hon sin kampskrift ”Inför lif eller död? Sanningsord i de Lappska förhållandena”. I skriften skriver hon om de orättvisor den samiska befolkningen var drabbad av. Framförallt uppmärksammade hon äganderätten till mark som samerna betalat skatt för och rätten att bosätta sig i Sápmi, den del av norra Europa där samer bott och verkat i århundraden.

Hör om Elsa, om de frågor som engagerade henne och hur de kan kännas aktuella även idag.

Föreläsare: Sofia Dahlquist, antikvarie

Programinfo

Föreläsningen är 20–30 minuter. Därefter finns tid att ställa frågor. Boka din biljett via vår e-tjänst. Ett fåtal biljetter finns att hämta i butiken samma dag.

Det är ett högt tryck på våra program i Salongen. Har du biljetter du inte ska använda? Hör av dig till boka.stadsmuseet@stockholm.se så att någon annan kan utnyttja platsen.

Staden & vi

I programserien Staden & vi möter du Stadsmuseets personal som berättar om vår stad genom aktuella projekt, dokumentationer och arbetsområden.

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök