Rörbys Stockholm: Ferdinand Boberg

En metallbro löper över vatten mot ett stort stenhus.
Riksbron och Rosenbad. Foto: Axel Swinhufvud, årtal 1906–1907.

Torsdag 14 januari

100 kronor

Hörsalen, plan 2

En föreläsning om ”nyttans och drömmarnas arkitekt” som skapat flera av Stockholms mest framstående byggnader.

Värtagasverket, elverkets understationer på Norrmalm, Södermalm och Djurgården samt det stora tullhuset vid Stadsgården (nu Fotografiska museet), bär alla Ferdinand Bobergs signatur. Det gör också Centralposthuset, Carlbergska huset (nu LO-borgen), Rosenbad och NK-varuhuset, liksom Prins Eugens Valdemarsudde och Thielska galleriet.

Ferdinand Boberg (1860–1946) har som ingen annan arkitekt i Stockholm förenat ett funktionellt nyttotänkande med en formvärld som lockar fram drömmar om andra tider och fjärran platser. Det senare är inte minst tydligt i de två stora utställningar han bidrog till i Stockholm, åren 1897 och 1909.

Föreläsare: Martin Rörby, arkitekturhistoriker

Lokalen är utrustad med hörslinga

Rörbys Stockholm, hösten 2020/vintern 2021

I en serie spaningar låter vi författaren, debattören och folkbildaren Martin Rörby titta närmare på Stockholms arkitekturhistoria och utveckling.

Programtips

Tack för att du håller avstånd!
Läs om corona och ditt besök