Vinterlov på Stadsmuseet

Barn provar hattar i utställning.
Stockholms historia är ett äventyr! Här får du prova, känna och utforska 500 år av Stockholmsliv.
 • Öppettid

  4–8 januari

  12.00–16.00

  Extra måndagsöppet

 • Pris

  Fri entré till museet

 • Plats

  Stadsmuseet

Prova kläder och ta en bild i vår fotoateljé, spela spel, uppträd på teaterscenen och gå på historiejakt. Pröva på skapande teater och dans. Och så har vi ljudvandring med ekande andar från förr …

I entrén får du en karta för att upptäcka museet på egen hand. På kartan har vi märkt ut särskilt intressanta saker att göra för barn.

Lovspecial 4–8 januari

Här finns olika saker du kan göra. På plats finns personal som hjälper till, visar och berättar:

Dansa

Varje dag 12.00–13.00 och 15.00–16.00. Danska dåtid, nutid och framtid.

Spela spel

I Källarstugan på plan 1 kan du spela brädspel av olika slag.

På teatern

Prova historiska kläder från 1600- och 1700-talet och uppträd på teaterscenen. Mycket selfievänligt!

I Mimmis fotoateljé

Besök vår fotoateljé och ta en selfie. Porträttfotografen Mimmi Gustafsson berättar om sin verksamhet på Götgatan 3 vid sekelskiftet 1900 och här finns hattar och rekvisita att låna.

Serietidningar från förr

På plan 3 kan du slå dig ned och läsa gamla serietidningar. Lika roligt för föräldrar, far- och morföräldrar som för barn: Agent X9, Starlet, Tarzan och klassiska Kalle Anka, Pellefant, Bamse, Mumin …

Fritidsgrupper

Det går bra att besöka Stadsmuseet på egen hand och ta del av de verksamheter som finns. Ni behöver anmäla er i entrén när ni kommer!

Matsäcksrum

Till matsäcksrummet på plan 0 kan du ta med egen mat. Matsäck kan även ätas på Stadsmuseets gård. Det går även att handla fika och lättare luncher i vårt kafé på plan 0, intill butiken.

Måndag, tisdag, torsdag och fredag kan du även ta med din matsäck till hörsalen på plan 2. Passa på att utforska hur Stockholm sett ut, gissa vilka platser du kan se på tavlorna, kolla in utsikten över Gamla stan och kanske få till ett snyggt foto med dig hem!

Fler saker att göra

Lilla djurspåret

Hittar du alla djur som gömt sig i utställningen? Och kan du lista ut vilket det hemliga djuret är?

Här får du uppleva vår Stockholmsutställning med alla sinnen. Och häpna över hur många djur det kan finnas i en stad!

Från 2 till 100 år.

Stora tidsresan

Res genom tid och rum!

I boken ”Elise och det magiska huset” ramlar flickan Elise ned genom tiden – just i det här huset. Hjälp henne att finna vad hon söker på en tidsresa genom Stockholms historia!

Från 8 till 100 år.

Ljudvandring: Andarna ekar på Stadsmuseet

Följ med på en gratis ljudvandring i huset och upptäck dess verkliga historia. Under guidning av Charlotta Albertina som bodde högst upp i huset möter du ryssar, gråkoltar och förtvivlade barn som anklagade häxor. Dessutom dyker baron Görtz och den välkända krogmadammen upp … Passar dig som är 12 år och uppåt. Ljudvandring

Jakten på Jack

Följ med på en magisk tur runt Gamla stan med Jack och hans vänner från de populära barnböckerna. Vandringen passar dig som är 7–11 år. Biljett 50 kronor. Tillfällen:
Torsdag 7 januari 13.00–14.45
Söndag 10 januari 13.00–14.45